1.2 C
New York
Thursday, December 7, 2023

Buy now

Analisti boshnjak për ngjarjen e Bansjkës: Sulmi i 24 shtatorit ka treguar se Beogradi ka vullnet për përdorimin e dhunës

Sulmi paraushtarak nacionalist serb në Banjskë, në veri të Kosovës, i cili rezultoi në vdekjen e një oficeri të policisë së Kosovës dhe plagosjen e dy të tjerëve, përfaqëson shembullin më të rëndë të dhunës në vend që nga fundi i luftës së vitit 1999 dhe ndërhyrjes së NATO-s.

Kështu thotë gazetari dhe analisti boshnjak, Jasmin Mujanoviq.

Sipas tij, Banjska ka treguar provat më të besueshme se Beogradi ka një vullnet të ripërtërirë për të përdorur dhunën për të formësuar kushtet politike në shtetet fqinje.

“Përfshirja e drejtpërdrejtë e shërbimeve të sigurimit shtetëror serb në sulm – përmes sigurimit të armëve dhe municioneve, përdorimit të objekteve të tyre ushtarake për përgatitjen e sulmit dhe lidhjeve të njohura të sulmuesve me nivelet e larta të udhëheqjes serbe – kërkon një reagim përmbajtësor nga kryeqytetet e Kuintit dhe vetë qeveria e Kosovës”

Mujanoviq ka përpiluar edhe një raport prej pesë pikash, duke rekomanduar veprimet politike për t’iu përgjigjur në mënyrë të duhur ngjarjeve në Banjskë, duke siguruar mbi të gjitha se Beogradi nuk do të rrezikojë ndonjë përshkallëzim të mëtejshëm të dhunës.

“Pasojat kredibile dhe ngritja e kapaciteteve bindëse parandaluese në Prishtinë janë kyçe për të garantuar stabilitetin e Kosovës dhe të gjithë rajonit të Ballkanit Perëndimor. Nëse elementët nacionalistë serbë tolerohen të besojnë se dhuna është edhe një herë një mjet i lejueshëm i ndikimit politik, ata nuk do të rrezikojnë thjesht sigurinë, sovranitetin dhe integritetin territorial të Kosovës. Me kalimin e kohës, Bosnja dhe Hercegovina dhe Mali i Zi gjithashtu ka të ngjarë të jenë në shënjestër. E njëjta gjë do të rezultonte gjithashtu në një regres të mëtejshëm demokratik në Serbi, gjë që do të rriste gjithashtu gjasat për konflikt ndërshtetëror në rajon”, ka shkruar Mujanoviq në një analizë të publikuar në Oktapus.

“As NATO dhe as BE-ja nuk mund të përballojnë një tjetër krizë me disa fronte në rajon, veçanërisht duke pasur parasysh ndryshimin e theksuar të kushteve gjeopolitike globale që nga shkurti i vitit 2022. Prandaj, nëse zbatohen rekomandimet në këtë raport, jo vetëm që do të përmirësonin ndjeshëm stabilitetin dhe sigurinë e Kosovës, por gjithashtu do të siguronte interesat e Perëndimit në ruajtjen e një mjedisi paqësor në të gjithë Ballkanin Perëndimor”

Kjo, në fund të fundit, sipas analistit boshnjak, është edhe shtytja kryesore analitike e këtij teksti: duke theksuar se është në interes të komunitetit euroatlantik, para së gjithash, të ketë një Kosovë sovrane, demokratike, siguria e së cilës ruhet në mënyrë të besueshme nga shërbimet e saj të zbatimit të ligjit dhe të sigurisë.

“Në këtë aspekt, Serbia, në kursin e saj aktual, është një kundërshtar, jo partner. Por, duke çimentuar mbështetjen dhe angazhimet perëndimore për Kosovën, ne mund të sigurojmë, me kalimin e kohës, se klasa politike e Serbisë do të pranojë se trajektorja e saj aktuale maksimaliste është një propozim humbës: ndërkombëtarisht, por edhe brenda vendit. Një shtet i fortë, sovran i Kosovës – së bashku me Bosnjën dhe Hercegovinën dhe Malin e Zi – janë pakrahasimisht mjetet më të mëdha në dispozicion të komunitetit euroatlantik për të lehtësuar përfundimisht pranimin e vërtetë në shoqërinë serbe se luftërat jugosllave kanë mbaruar dhe se projekti nacionalist dhe ekspansionist serb – qoftë i quajtur si “Serbia e Madhe” apo “Bota Serbe” – janë mposhtur”, shkruan Mujanoviq.

Të ngjashme

111,400FansaPëlqeje
12,000NdjekësitNdjek

Të fundit