1.2 C
New York
Thursday, December 7, 2023

Buy now

Takohet Task-Forca për Mbrojtjen e Shfrytëzimin e pyjeve – Peci: Ka rënie të prerjeve ilegale, do të shtohen hektarët e pyllëzuar

Është mbajtur takimi i IV-të i Task-Forcës për Mbrojtjen dhe Shfrytëzimin e ligjshëm të pyjeve në Kosovë, raporton Ekonomia Online. Nga të pranishmit u tha se qëllimi i krijimit të kësaj Task-Force është unifikimi i përpjekjeve ndërinstitucionale për zhdukjen e veprimtarisë së paligjshme në pyje dhe tregtisë me lëndë drurore.

Task Forca përbëhet nga institucionet përkatëse shtetërore të cilat janë përgjegjëse dhe të përfshira në aktivitetet të ndërlidhura me pyjet, dhe që mund të sigurojnë më shumë koordinim dhe bashkëpunim përmes veprimeve më të shpeshta për parandalimin e veprimtarive të paligjshme në pylltari.

Ministri i Bujqësisë, Faton Peci, tha se fal mbështetjes së programit të Organizata për Ushqim dhe Bujqësi e Kombeve të Bashkuara (FAO) kanë arritur që t’i realizojnë disa objektiva në mbrojtjen dhe zhvillimi të qëndrueshëm të sektorit pyjor.

Ai ka theksuar se synojnë rritjen e numrit të hektarëve të pyllëzuar. Peci tha se po ashtu synohet edhe rritja e kapaciteteve të stafit në APK.

Në fund të këtij takimi ministri Peci tha se do të duhet që të fokusohet në fushata vetëdijesues intensive për mbrojtjen e pyjeve, ku sipas tij, në këtë rast këto fushat mund të transmetohen në bashkëpunim me televizionin publik.

“Ne si Qeveri në 100 ditëshin e parë kemi themeluar Task-Forcën për parandalimi e prerjeve ilegale.  Deri tash kemi realizuar tre takim që po besoj që kanë qenë të frytshme. Fal mbështetjes  së programit të FAOS ka arritur që ti realizoj disa objektiva në mbrojtje dhe zhvillimi të qëndrueshme të sektorit pyjor. Them me bindje që kemi vendosur një bazë të thellë që na presin në të ardhmen”.

“Synojmë që t’i ngrisim kapacitet të stafit në APK dhe në mënyrë do t’i kontribuojmë mbikëqyrjes dhe kujdesit ndaj pyjeve të Kosovës. Do të vazhdojmë që të ngrisim numrin e hektarëve të pyllëzuar në teren duke u fokusua në cilësinë e fidanëve”, tha ai.

Fidan Dema, u.d. kryeshef i Agjencia Pyjore të Kosovës (APK), tha se numri i rojeve të pyjeve është rreth 187, ku sipas tij, ata shpesh edhe janë në mbingarkesë.

Sa i përket gjendjes se përgjithshme të pyjeve në vend, Dema tha se këtë vit ka pasur nivel më të ultë të prerjeve ilegale për dallim prej viteve të kaluara.

“Aktualisht Agjencia Pyjore e Kosovës është ne proces te bartjes se kompetencave ne nga niveli lokal ne nivel qendror ne koordinim me MAPL dhe MFPT prej te cilëve kemi marr konfirmim për sigurimin e buxhetit për 266 zyrtare te cilët do te barten ne APK. Aktualisht komunat kanë të themeluara njësit apo sektorët e pylltarisë ne kuadër te cilat përfshihen rojet e pyjeve dhe tekniket e pylltarisë. Numri i rojeve te pyjeve ne Kosovë aktualisht është 187 ku te gjithë këta mbulojnë 201 terrene pyjore e qe në disa raste kanë mbingarkese te sipërfaqeve për ruajtje, duke pas parasysh qe normat ligjore qe një roje e pyllit mund te ngarkohet me sipërfaqe deri në 1 500 hektar, gjithashtu numri i teknikeve të pyjeve në komuna është aktualisht i vogël ku prej tyre kemi vetëm 34”.

“Vlen te theksohet qe deri me tani Komunat e Kosovës në shumicën e rasteve përveç qe nuk e kishin në prioritet mbrojtjen e pyjeve te njëjtit madje nuk kishin krijuar as kushte minimale për stafin dhe mbrojtjen e pyjeve dhe e cila do te ndryshoje rrënjësisht me kalimin e kompetencave në APK. Sa i përket gjendjes se përgjithshme te pyjeve ne vendin tonë mund te themi se këtë vit  ka pasur nivel më të ultë te prerjeve ilegale për dallim prej viteve te kaluara. Masa drusore e konfiskuar për periudhën janar-shtator 2023 është 974.14 metër kub për dallim nga vitit 2022 qe ishte 1789.86 metër kub”, tha ai.

Dorian Juniku, nga Prokuroria Themelore në Pejë, tha se në parandalimin e prerjeve ilegale të pyje rol të madh ka luajtur edhe Prokuroria e Shtetit.

“Një prej faktorëve kyç që ka ndikuar më uljen e numrit të prerjeve ilegale është edhe luan madhe e Prokurorisë së Shtetit. Përmes mekanizmave tonë kemi vepruar në atë mënyrë që brenda afateve ligjore kemi hetuar çdo kallëzim penal të parashtruar në prerjen ilegale të pyjeve”, tha ai.

Gani Berisha zv.drejtor i Asociacionit të Komunave të Kosovës, tha se janë të gatshëm për çdo lloj bashkëpunim për mbrojtjen e pyjeve.

Tahir Ahmeti, drejtor i Departamentit të Pyjeve në APK, tha se në bazë të statistikave Kosova harxhon mbi 1.5 milionë metra kub dru gjatë një viti, raporton EO.

“Statistika tregojnë se Kosova harxhon mbi 1.5 milionë metra kub dru, rritja vjetore është 1,5 milion. Ndërprerja e prerja legale e drurit në pyje publike është rreth prerjet 30 mijë metra kub. Ne konsiderojmë se shfrytëzimi i qëndrueshëm dhe i planifikuar i pyjeve publike ndikon gjithsesi në ndaljen e prerjeve ilegale”, tha ai

Të ngjashme

111,400FansaPëlqeje
12,000NdjekësitNdjek

Të fundit