31.7 C
New York
Tuesday, June 25, 2024

Buy now

Fillon pilotimi i skemës së reformuar të asistencës sociale në Kosovë

- Advertisement -

Sot fillon pilotimi i skemës së reformuar të asistencës sociale në Kosovë.

 

Në tetor 2023, Ministria e Financave, Punës dhe Transfereve (MFPT) prezantoi projektin për reformën e asistencës sociale. Pas një pune intensive, që nga sot familjet e cenueshme do të kenë mundësinë të aplikojnë për t’u përfshirë në skemën e re të asistencës sociale.

 

Në ngjarjen që shënoi fillimin e këtij procesi, prezent ishin Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti, Ministri i Financave, Punës dhe Transfereve, Hekuran Murati, dhe Ekspertja për Kapital Njerëzor në Bankën Botërore, Mrikë Aliu.

 

Në fjalën e tij, Kryeministri Kurti theksoi se skema e re e heq diskriminimin që ekziston me skemën aktuale, duke mos përjashtuar nga skema familjet që nuk kanë më fëmijë nën 5 vjeç, dhe e inkurajon punësimin në anën tjetër përmes mekanizmave nxitës dhe bashkëpunimit me Agjencinë e Punës. Kryeministri Kurti gjithashtu theksoi se mësimet që do të nxirren nga ky pilotim do të reflektohen edhe në Projektligjin e ri për mbrojtjen sociale.

 

Ministri Murati, nga ana e tij, ofroi më shumë detaje rreth projektit duke e konsideruar fillimin e këtij pilotimi si ndryshim thelbësor që e trajton diskriminimin prezent në skemën aktuale. Përmes skemës së re sigurohet testimi i varfërisë përmes kalkulimit të të ardhurave në tre muajt e fundit dhe pilotimi bëhet për të gjitha familjet që janë diskriminuar në kuadër të projektligjit aktual.

 

Ndërsa, përfaqësuesja e Bankës Botërore, znj. Aliu falënderoi Qeverinë e Kosovës për përpjekjet e vazhdueshme për të arritur në këtë pikë ku garantohet reformimi i skemës së asistencës sociale në një skemë më efektive dhe gjithëpërfshirëse, dhe gjithashtu rikonfirmoi vazhdimin e mbështetjes së Qeverisë përgjatë secilit hap të kësaj reforme.

 

Në konferencë u prezantua edhe mënyra e plotësimit të aplikacionit, hap pas hapi, e cila mund të bëhet online, drejtpërdrejtë nga njëri anëtar i familjes, apo përmes zyrtarit përkatës në Qendrën për Punë Sociale.

 

Linku për aplikim: https://ekosova.rks-gov.net/518

 

Të ngjashme

111,400FansaPëlqeje
12,000NdjekësitNdjek

Të fundit