22.7 C
New York
Thursday, July 18, 2024

Buy now

Draft komunikata e Samitit për Ukrainën: Baza për paqen – Karta e OKB-së dhe respektimi i integritetit territorial

- Advertisement -

Në draftin e deklaratës së përbashkët, vendet pjesëmarrëse në Samitin për Ukrainën theksuan se baza për arritjen e një paqeje gjithëpërfshirëse, të drejtë dhe të qëndrueshme në Ukrainë do të jetë Karta e Kombeve të Bashkuara, duke përfshirë parimet e respektimit të integritetit territorial dhe sovraniteti i të gjitha shteteve.

Drafti, i parë nga Reuters, rendit tre pika kyçe që lidhen me përdorimin e armëve bërthamore, sigurinë ushqimore dhe lirimin e të burgosurve.

Në deklaratë thuhet se lufta e vazhdueshme e Rusisë kundër Ukrainës vazhdon të shkaktojë vuajtje dhe shkatërrim njerëzor në shkallë të gjerë dhe krijon rreziqe dhe kriza me pasoja globale për botën.

“Ne u mblodhëm në Zvicër më 15 dhe 16 qershor për të çuar përpara një dialog të nivelit të lartë në rrugën drejt një paqeje gjithëpërfshirëse, të drejtë dhe të qëndrueshme për Ukrainën. Ne përsëritëm rezolutat A/RES/ES-11/1 dhe A/RES/ES- 11/6 miratuar në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së dhe theksoi angazhimin tonë për respektimin e së drejtës ndërkombëtare, përfshirë Kartën e Kombeve të Bashkuara”, thuhet ndër të tjera në draft dokument.

Në atë që thuhet se është një shkëmbim i frytshëm, gjithëpërfshirës dhe konstruktiv i pikëpamjeve në rrugën drejt një paqeje të drejtë dhe të qëndrueshme, bazuar në të drejtën ndërkombëtare, duke përfshirë Kartën e Kombeve të Bashkuara, vendet riafirmuan në mënyrë specifike përpjekjet për t’u përmbajtur nga kërcënimet ose përdorimi i forcës. kundër integritetit territorial ose pavarësisë politike të çdo shteti, parimet e sovranitetit, pavarësisë dhe integritetit territorial të të gjitha shteteve, përfshirë Ukrainën, brenda kufijve të tyre të njohur ndërkombëtarisht, përfshirë ujërat territoriale, dhe për zgjidhjen e mosmarrëveshjeve me mjete paqësore, si parime të së drejtës ndërkombëtare.

Si e para nga tre pikat kyçe, ai thekson se çdo përdorim i energjisë bërthamore duhet të jetë i sigurt, i mbrojtur dhe i pranueshëm për mjedisin dhe se termocentralet dhe objektet bërthamore të Ukrainës, duke përfshirë centralin Zaporozhye, duhet të funksionojnë në mënyrë të sigurtë, nën kontrollin e plotë sovran të Kievit. , dhe në përputhje me parimet e IAEA dhe nën mbikëqyrjen e saj.

“Çdo kërcënim apo përdorim i armëve bërthamore në kontekstin e luftës kundër Ukrainës është i papranueshëm”, thuhet në deklaratë.

Gjithashtu, tregohet se siguria globale e ushqimit varet nga prodhimi dhe furnizimi i pandërprerë i produkteve ushqimore, ndaj është i nevojshëm lundrimi komercial falas, i plotë dhe i sigurt, si dhe aksesi në portet detare në Detin e Zi dhe Azov. Sulmet ndaj anijeve tregtare në porte dhe përgjatë gjithë rrugës, si dhe kundër porteve civile dhe infrastrukturës portuale civile, janë të papranueshme.

“Siguria ushqimore nuk duhet të rrezikohet në asnjë mënyrë. Produktet bujqësore ukrainase duhet të dorëzohen të sigurta dhe lirisht në vendet e treta të interesuara”, është pika e dytë e njoftimit.

Së treti, ai thotë se të gjithë robërit e luftës duhet të lirohen me një shkëmbim të plotë.

“Të gjithë fëmijët ukrainas të deportuar dhe të zhvendosur ilegalisht, si dhe të gjithë civilët e tjerë ukrainas që janë arrestuar ilegalisht, duhet të kthehen në Ukrainë”, shtoi ai.

Në njoftim thuhet gjithashtu se për arritjen e paqes është e nevojshme përfshirja e të gjitha palëve në dialog, për këtë arsye do të ndërmerren hapa konkretë në të ardhmen në fushat e listuara, me angazhim të mëtejshëm të përfaqësuesve të të gjitha palëve.

“Karta e Kombeve të Bashkuara, duke përfshirë parimet e respektimit të integritetit territorial dhe sovranitetit të të gjitha shteteve, mund dhe do të jetë baza për arritjen e një paqeje gjithëpërfshirëse, të drejtë dhe të qëndrueshme në Ukrainë”, përfundon deklarata e përbashkët.

Të ngjashme

111,400FansaPëlqeje
12,000NdjekësitNdjek

Të fundit