18.5 C
New York
Monday, May 20, 2024

Buy now

Bieber: Nuk është kusht formimi i Asociacionit për anëtarësim e Kosovës në KiE, për të cilën insiston pala serbe

- Advertisement -

Profesori i Universitetit të Gracit, Florian Biber, vlerëson se të gjitha raportet dhe korniza ligjore e Kosovës tregojnë se është e gatshme për anëtarësim në Këshillin e Evropës, por ai nuk sheh se kjo do të ndryshojë rrënjësisht diçka, pra që vendet që nuk kanë e njohur deri tani do të ndryshojë qëndrimin e tyre.

Ai gjithashtu beson se vendosja e Rezolutës së OKB-së për Srebrenicën në rendin e ditës pothuajse në të njëjtën kohë nuk është diçka që ishte planifikuar, sepse “kështu nuk funksionon bashkësia ndërkombëtare – që disa forca të errëta të ulen së bashku dhe të kuptojnë se si ta poshtërojnë Serbinë, kjo është një teori konspirative”.

Ai thekson se ka shumë probleme që Kosova duhet t’i zgjidhë, veçanërisht sa i përket komunitetit serb, por kjo nuk duhet të pengojë anëtarësimin e saj në Këshillin e Evropës. Ai po ashtu thekson se kriteret për anëtarësim në Këshillin e Evropës janë shumë më të ulëta se sa për anëtarësim në BE dhe se nuk është kusht formimi i Bashkësisë së Komunave Serbe (Asociacioni) për të cilën insiston pala serbe.

“Serbia ka pranuar se nuk do ta mohojë anëtarësimin e Kosovës në organizatat ndërkombëtare. Mund të argumentohet se Këshilli i Evropës është instrumenti kryesor për sigurimin e të drejtave të njeriut dhe të drejtave të pakicave në Evropë, madje Serbia ka interes që Kosova të jetë pjesë e tij”, thotë Biber.

Ai shton se qëndrimi i autoriteteve serbe është se asnjëherë nuk do ta pranojnë anëtarësimin e Kosovës në Këshillin e Evropës dhe se nuk ka shumë mirëkuptim për atë qëndrim të Serbisë në atë institucion evropian.

“Edhe vendet që nuk e kanë njohur Kosovën nuk e ndjekin gjithmonë qëndrimin serb për këtë. Serbia është mjaft e izoluar në përpjekjen e saj për të bllokuar anëtarësimin e Kosovës në Këshillin e Evropës… Më duket se Serbia nuk do ta kalojë këtë qasje. Qeveria serbe po shtiret si rezistencë, por nuk mendoj se do të jetë e suksesshme në fund,” beson ai.

Ai thekson se qëndrimi i vendeve anëtare të BE-së që nuk e kanë njohur Kosovën nuk ka ndryshuar rrënjësisht, “prandaj anëtarësimi i Kosovës në organizatat ndërkombëtare ende varet nga dialogu dhe duhet të presim formimin e qeverisë së re evropiane”.

“I gjithë procesi do të duket ndryshe në vjeshtë dhe dimër.” “Pyetja është se si mund të vazhdojmë me atë proces (dialog) nëse rezultatet deri më tani janë mjaft modeste”, thotë Bieber

Të ngjashme

111,400FansaPëlqeje
12,000NdjekësitNdjek

Të fundit