29.5 C
New York
Monday, July 15, 2024

Buy now

Vetëvrasja e asistuar u bë e ligjshme në Austri

- Advertisement -

Në Austri, një ligj hyri në fuqi të shtunën që lejon vetëvrasjen e asistuar për të rriturit që janë të sëmurë përfundimisht ose kanë një sëmundje të rëndë të përhershme.

Parlamenti miratoi ligjin e ri në dhjetor, pas një vendimi të Gjykatës Kushtetuese.

Vetëvrasja e asistuar do të rregullohet rreptësisht. Çdo rast do të vlerësohet nga dy mjekë, njëri prej të cilëve duhet të jetë ekspert në mjekësinë paliative.

Qeveria ka caktuar gjithashtu fonde për të zhvilluar kujdesin paliativ për të siguruar që askush të mos zgjedhë vdekjen nëse ka mundësi të tjera.

Vetëvrasja e asistuar është gjithashtu e ligjshme në Zvicrën fqinje dhe disa vende të tjera evropiane, duke përfshirë Spanjën, Belgjikën dhe Holandën.

Ndihma aktive për vetëvrasje mbetet e ndaluar në Austri dhe rregullat e reja përjashtojnë në mënyrë eksplicite të miturit dhe njerëzit me sëmundje mendore.

Të rriturit që duan t’i japin fund jetës do të duhet të paraqesin një diagnozë dhe të kenë konfirmim se janë të aftë të marrin vendimet e tyre.

Pasi të miratohen nga dy mjekë, ata do të duhet të presin 12 javë për të shqyrtuar vendimin e tyre, ose dy javë nëse janë të sëmurë përfundimisht.

Nëse këmbëngulin në vendimin e tyre, do të mund të marrin ilaçin për vetëvrasje në farmaci pasi të kenë njoftuar një avokat ose noter. Emrat e këtyre farmacive nuk do të bëhen të ditur për publikun.

Vetëvrasja e asistuar në Austri deri më tani është dënuar me pesë vjet burg.

Të ngjashme

111,400FansaPëlqeje
12,000NdjekësitNdjek

Të fundit