22.7 C
New York
Thursday, July 18, 2024

Buy now

Si ndikon ngjyra e syve në aftësinë tuaj për të lexuar?

- Advertisement -

Ndërsa ngjyra kafe konsiderohet si ngjyra më e zakonshme e syve te njerëzit, a e dini se një në katër njerëz në SHBA kanë sy të kaltër? Apo se vetëm nëntë për qind e amerikanëve lindin me sy të gjelbër, sipas Klinikës Cleveland?

Informacionet mbi ngjyrën e syve mund t’ju tregojnë shumë për shikimin dhe shëndetin tuaj okular, shkruan “Best Life Wellness”.

Sipas një studimi të ri në “bioRxiv” – aftësia juaj për të lexuar mund të ndikohet nga sasia e melaninës në sytë tuaj.

Në një intervistë me CNN, Dr. Gary Heiting, një optometrist i licencuar dhe redaktor i vjetër i faqes së internetit të kujdesit për sytë All About Vision, shpjegoi se ngjyra e syve të dikujt përcaktohet nga sasia e melaninës – e cila duket kafe nga natyra – në irisin e tyre.

Nga të gjitha ngjyrat e mundshme të syve, sytë e kaltër kanë më pak melaninë në irisin e tyre, sepse bluja reflekton ose shpërndan më shumë dritë sesa që absorbon. Në të kundërt, sytë kafe kanë më shumë melaninë në irisin e tyre, kështu që ata absorbojnë më shumë dritë, gjë që i bën të duken më të errët.

“Është një ndërveprim midis sasisë së melaninës dhe arkitekturës së vetë irisit”, tha Dr. Heiting. “Është një arkitekturë shumë komplekse”.

Në një eksperiment paraprak, Kyoko Yamaguchi, një profesoreshë e shkencave biologjike dhe mjedisore në Universitetin e Liverpool John Moores dhe studenti i saj, Faith Erin Cain, vendosën të përcaktojnë nëse ka një lidhje të drejtpërdrejtë midis ngjyrës së irisit të dikujt dhe aftësisë së tyre për të lexuar në kushte të caktuara ndriçimi.

Studimi paraqiti 39 të rritur me prejardhje evropiane – 25 prej të cilëve kanë sy blu dhe 14 prej të cilëve me sy kafe – dhe përfshiu po ashtu një përzierje syzesh dhe përdoruesish të lenteve të kontaktit.

Pjesëmarrësit përfunduan një test bazë të syve prej 30 sekondash, gjatë të cilit ata u ekspozuan ndaj niveleve të rritura të ndriçimit dhe u ngarkuan të lexonin kodet e përshkruara në një mur në shkallë të ndryshme të dritës së ulët.

Ndërsa ata me sy blu mund të përjetojnë një ndjeshmëri më të lartë ndaj dritës së diellit dhe dritës artificiale të shndritshme – si nga ekrani i kompjuterit ose ndriçimi fluoreshent – rezulton se ata kanë një dorë ‘të lehtë’ në situata me ndriçim të dobët.

Profesoresha Yamaguchi dhe studenti Cain zbuluan se ata me sy blu mund të lexonin në mënyrë adekuate testin e kodit në kushte më të errëta krahasuar me ata me sy kafe, të cilët kishin vështirësi të lexonin nën një minimum prej 0.82 luks (“sasia e ndriçimit të siguruar kur një lumen shpërndahet në mënyrë të barabartë mbi një sipërfaqe prej një [metër] katror”.

Të ngjashme

111,400FansaPëlqeje
12,000NdjekësitNdjek

Të fundit