ShBA miraton vaksinën e parë në botë për sëmundjen e bletëve

SHBA ka miratuar përdorimin e vaksinës së parë në botë për bletët.

Ai u krijua për të parandaluar vdekjet nga sëmundja amerikane e foulbrood, një gjendje bakteriale e njohur për të dobësuar kolonitë duke sulmuar larvat e bletëve.

Departamenti Amerikan i Bujqësisë (USDA) miratoi një licencë të kushtëzuar për vaksinën këtë javë, sipas firmës bioteknike që qëndron pas zhvillimit të saj.

Vaksina mund të shërbejë si një “përparim në mbrojtjen e bletëve”, tha në një deklaratë CEO e Dalan Animal Health Annette Kleiser.

Funksionon duke futur një version joaktiv të baktereve në pelte mbretërore e ushqyer për mbretëreshën, larvat e së cilës më pas fitojnë imunitet.

SHBA ka parë reduktime vjetore në kolonitë e bletëve që nga viti 2006, sipas USDA.

USDA thotë se shumë faktorë, ndonjëherë të mbivendosur, kërcënojnë shëndetin e bletëve, duke përfshirë parazitët, dëmtuesit dhe sëmundjet, si dhe një fenomen i quajtur Çrregullimi i Kolapsit të Kolonisë, i cili ndodh kur bletët punëtore braktisin një zgjua dhe lënë pas mbretëreshën.

Pjalmuesit si bletët, zogjtë dhe lakuriqët e natës janë përgjegjës për rreth një të tretën e prodhimit të bimëve në botë, sipas Organizatës së Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë.

Sëmundja amerikane e foulbrood përbën një sfidë për bletarët pasi është shumë ngjitëse dhe nuk ka shërim. Metoda e vetme e trajtimit kërkon djegien e kolonisë së bletëve të infektuara së bashku me kosheret dhe pajisjet dhe trajtimin e kolonive aty pranë me antibiotikë.

Sipas Dalan Animal Health, vaksina e re përmban një version joaktiv të bakterit që shkakton sëmundjen amerikane të foulbrood, larva Paenibacillus.

Sipas firmës bioteknike, e cila është e specializuar në shëndetin e insekteve dhe imunologjinë, bakteret përfshihen në ushqimin e pelte mbretërore që i jepet nga bletët punëtore bletës mbretërore, e cila më pas gëlltit ushqimin dhe mban një pjesë të vaksinës në vezoret e saj.

Ai thotë se kjo u jep larvave të bletëve imunitet ndaj sëmundjes ndërsa çelin dhe redukton vdekjen nga sëmundja.

Vaksina e re mund të shënojë një “hap emocionues përpara për bletarët”, tha në një deklaratë anëtari i bordit të Shoqatës së Bletarëve të Shtetit të Kalifornisë, Trevor Tauzer.

“Nëse ne mund të parandalojmë një infeksion në kosheret tona, ne mund të shmangim trajtimet e kushtueshme dhe të përqendrojmë energjinë tonë në elementë të tjerë të rëndësishëm për të mbajtur bletët tona të shëndetshme,” tha ai.

Dalan planifikon të shpërndajë vaksinën “në një bazë të kufizuar” tek bletarët komercialë dhe tha se produkti ndoshta do të jetë i disponueshëm për blerje në SHBA këtë vit.