18 C
New York
Sunday, June 16, 2024

Buy now

Sa vota nevojiten për të miratuar rezolutën për Srebrenicën?

- Advertisement -

Sot Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara do të votojë mbi propozimin për një rezolutë për të shpallur 11 korrikun si “Ditë Ndërkombëtare të Kujtimit dhe Përkujtimit të Gjenocidit të 1995 në Srebrenicë”.

Kundërshtarët e rezolutës për gjenocidin në Srebrenicë nga Serbia dhe Bosnja e Hercegovina. i njësisë së RS, si argumenti më i zakonshëm dhe më i rëndësishëm për opozitën, theksojnë se gjoja “nuk kontribuon në pajtim”.

Por kundërshtarët më të mëdhenj të rezolutës për gjenocidin në Srebrenicë, si Aleksandar Vuçiq, Ivica Daçiq dhe Milorad Dodik, në të kaluarën “punuan” për pajtimin duke u bërë të parët që u bënë një strehë e sigurt për kriminelët e luftës nga Bosnja dhe Hercegovina, duke vendosur pllaka me rrugë me emrin e kriminelit Mlladiq, duke mohuar gjenocidin dhe vendimet përfundimtare të gjykatave ndërkombëtare.

Kjo është e qartë për të gjithë komunitetin botëror, kështu që pas dorëheqjes së Vuçiqit, numri i vendeve që bashkësponsorizuan rezolutën u rrit në 38.

Të enjten gjithçka do të jetë çështje votimi dhe procedura. Gjermania dhe Ruanda janë sponsorët e rezolutës, pra vendet që bashkërisht iniciuan dhe hartuan tekstin e rezolutës. Më pas, 36 shtete anëtare të OKB-së u bënë bashkë-sponsor, domethënë vende që morën përsipër detyrën e prezantimit të draftit në të 193 shtetet anëtare të OKB-së.

Nuk ka opsion të vetos në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së dhe meqenëse Rusia dhe Serbia kundërshtojnë miratimin e një rezolute për gjenocidin në Srebrenicë, ajo do të votohet. Për miratimin e rezolutës do të mjaftojë shumica e thjeshtë e anëtarëve të OKB-së që janë të pranishëm në seancë dhe votojnë.

Votimi nga Asambleja e Përgjithshme prej 193 anëtarësh konsiderohet një studim global se sa mbështetje ka për një çështje.

Rezolutat në këtë organ të OKB-së nuk janë detyruese dhe më shpesh vendet anëtare, Këshilli i Sigurimit i OKB-së ose ndonjë organ i OKB-së “ftohen” të veprojnë siç thuhet në rezolutë.

Për shembull, rezoluta e propozuar për gjenocidin në Srebrenicë, ndër të tjera, kërkon që shtetet anëtare të përfshijnë gjenocidin në Srebrenicë në tekstet shkollore.

Të ngjashme

111,400FansaPëlqeje
12,000NdjekësitNdjek

Të fundit