0.5 C
New York
Sunday, February 25, 2024

Buy now

Nepali regjistron martesën e parë të të njëjtit seks

Në Nepal, martesa e parë e të njëjtit seks u regjistrua, në zyrën e këshillit të fshatit Dorje, i cili ndodhet në malet në perëndim të kryeqytetit Katmandu.

“Pas 23 vitesh luftë, ne kemi arritur një arritje historike dhe Maya dhe Surendra më në fund e kanë zyrtarizuar martesën e tyre në zyrën e administratës lokale,” tha Sunil Babu Pant, një ish-deputet i hapur homoseksual dhe aktivist kryesor për të drejtat e LGBTQ+ që mori pjesë në martesa zyrtare e çiftit homoseksual Gurung.

Në fillim të këtij viti, Gjykata e Lartë e Nepalit lëshoi ​​një urdhër të përkohshëm që lejon martesat e të njëjtit seks për herë të parë, por zyrtarët fillimisht refuzuan të regjistrojnë martesën. Çifti homoseksual apeluan në Gjykatën e Qarkut të Katmandu dhe në Gjykatën e Lartë, por ata u refuzuan.

Ministria e Punëve të Brendshme ka bërë ndryshime në proces këtë javë duke lejuar të gjitha pushtetet vendore të regjistrojnë martesat e të njëjtit seks.

Çifti u martua gjashtë vjet më parë mes familjes dhe miqve në një tempull që ndjek traditën hindu, por ata nuk kishin asnjë konfirmim që martesa e tyre ishte e ligjshme.

Që nga viti 2007, pas një vendimi gjyqësor, qeveria Nepaleze ka bërë ndryshime në favor të personave LGBTQ+, duke lejuar personat që nuk identifikohen si mashkull apo femër të zgjedhin një “gjini të tretë” në pasaporta dhe dokumente të tjera qeveritare.

Edhe Kushtetuta e Nepalit e vitit 2015 shpreh gjithashtu se nuk mund të ketë diskriminim bazuar në orientimin seksual.

Të ngjashme

111,400FansaPëlqeje
12,000NdjekësitNdjek

Të fundit