20.1 C
New York
Saturday, June 3, 2023

Buy now

Ky ushtrim këshillohet për të gjithë personat që vuajnë nga hipertensioni, të zgjatë jetëgjatësinë

Presioni i lartë i gjakut është një gjendje e zakonshme që prek më shumë se një të katërtën e të gjithë të rriturve në një moment të jetës së tyre. Gjendja, e cila njihet edhe si hipertension, mund të shkaktohet nga një dietë jo e shëndetshme ose nga mungesa e stërvitjes. Presioni i lartë i gjakut ushtron stres shtesë në organet tuaja vitale, të cilat përfundimisht mund të çojnë në disa komplikime vdekjeprurëse – duke përfshirë një atak në zemër ose goditje në tru. Por ju mund të zvogëloni rrezikun e hipertensionit duke ushtruar rregullisht. Këto janë ushtrimet më të mira për të shmangur këtë gjendje.

Çiklizmi, noti, tenisi dhe vrapi mund të ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut, sipas shoqatës bamirëse Blood Pressure UK.

Këto janë të gjitha llojet e aktivitetit aerobik, të cilat përdorin të gjitha grupet kryesore të muskujve në trup dhe fokusohen në zemrën dhe enët e gjakut. Ata gjithashtu nuk do ta rrisin shpejt presionin e gjakut në një periudhë të shkurtër kohore, ndryshe nga disa lloje të tjera ushtrimesh, thotë ai.

“Llojet e ndryshme të ushtrimeve dhe aktiviteteve kanë efekte të ndryshme në trupin tuaj”, thotë Blood Pressure UK.

  • -Nëse keni presion të lartë të gjakut, përpiquni të përqendroheni në aktivitete që do të ndihmojnë zemrën dhe enët e gjakut. Aktiviteti aerobik është lloji që ndihmon më shumë zemrën tuaj.
  • – Aktivitetet aerobike janë lëvizje të përsëritura dhe ritmike dhe përdorin grupet e mëdha të muskujve të trupit tuaj, si ato në këmbë, shpatulla dhe krahë.
  • – Format e tjera të aktivitetit janë më pak të dobishme. Për shembull, nuk duhet të bëni asnjë ushtrim që është shumë intensiv për një periudhë të shkurtër kohore, si sprinti ose ngritja e peshave. Këto lloj aktivitetesh do të rrisin shpejt presionin e gjakut dhe do të bëjnë tendosje të padëshiruar në zemrën dhe enët e gjakut.

Disa ushtrime janë aq intensive sa që do t’ju duhet leja e mjekut nëse keni presion të lartë të gjakut.

Është gjithashtu e rëndësishme të siguroheni që të bëni mjaftueshëm ushtrime. Të gjithë duhet të synojnë të bëjnë të paktën 150 minuta aktivitet me intensitet të moderuar çdo ditë.

Të ngjashme

105,454FansaPëlqeje
12,000NdjekësitNdjek

Të fundit