28 C
New York
Friday, July 19, 2024

Buy now

A është inteligjenca artificiale më e “frikshme” se armët bërthamore?

- Advertisement -

Nga të gjitha teknologjitë potencialisht të reja dhe revolucionare,  inteligjenca  artificiale (AI) mund të jetë më novatore nga të gjitha. Në terma laikë, AI i referohet sistemeve të afta për të kryer detyra që normalisht kërkojnë inteligjencë njerëzore, të tilla si njohja vizuale dhe të folurit, vendimmarrja dhe, ndoshta një ditë, të menduarit.

AI tashmë ka mundur lojtarët më të mirë të shahut dhe Pokemon GO në botë. Supozoni se  AI  mund të tejkalojë inteligjencën e qenieve njerëzore. Çfarë do të ndodhë? A mundet super-inteligjenca  e AI të  kurojë kancerin, të përmirësojë mirëqenien dhe ndryshimet klimatike dhe tija dalë me problemet më të mëdha të planetit?

Së fundi, a po mbivlerësohet potenciali i AI?

Albert Einstein e  përshkroi universin si “të fundmë, por të pakufizuar”. Ky përkufizim mund të përshtatet me aplikacionet e ardhshme të AI. Por si do ta dimë?

Ndoshta e vetmja teknologji inovative e krahasueshme ishin armët bërthamore dhe termonukleare. Këto armë ndryshuan në mënyrë të pakthyeshme natyrën, sjelljen dhe karakterin e politikës së luftës.

Atëherë cilat janë lidhjet e zakonshme?

Armët bërthamore provokuan shpesh debate të zjarrta  mbi implikimet morale dhe ligjore dhe kur ose si këto armë mund ose duhet të përdoren nga një sulm i parë kundër-forcash kundër objektivave ushtarake për të kundër-vlerësuar rolet hakmarrëse kundër popullatës dhe qendrave industriale dhe “taktikisht” për të kufizuar përshkallëzimin ose korrigjimin ndaj pabarazive të  armëve konvencionale. Inteligjenca artificiale ka rindezur debatet për vendin e saj në shoqëri.

Armët bërthamore përfundimisht çuan në një  doktrinë  dhe “rregulla të lojës” për të penguar dhe parandaluar përhapjen dhe përdorimin e tyre pjesërisht përmes kontrollit të armëve.

A do të çojë AI në një regjim rregullator apo teknologjia është shumë universale për çdo kod qeverisës?

Armët bërthamore janë ekzistenciale . A mund të bëhet AI po aq e rrezikshme? Përhapja  e këtyre armëve çoi në marrëveshje ndërkombëtare për të parandaluar përhapjen e tyre. A do të zbatohet kjo për AI?

Pati diskutime të shumta se nëse njëra palë do të fitonte epërsi ndaj tjetrës, do të pasonte konflikte ose sjellje më agresive. A ngre AI shqetësime të ngjashme?

Ekzistojnë dallime të rëndësishme. Armët bërthamore ndikuan në sigurinë kombëtare. Inteligjenca artificiale me siguri do të ndikojë në shtrirjen më të gjerë të shoqërisë, siç kanë pasur revolucionet industriale me pasoja pozitive dhe negative, raporton abcnews.al

Së dyti,  fuqia shkatërruese  e këtyre armëve i bëri ato kaq domethënëse. AI, në këtë fazë, ka nevojë për një lidhje ndërmjetëse për të ushtruar fuqinë e saj të plotë inovative. Megjithatë, për ironi, ndërsa shoqëritë  avancuan edhe më shumë, u shfaqën sigurisht dobësitë dhe varësitë e shumta.

COVID-19, stuhitë masive, zjarret, thatësirat dhe sulmet kibernetike janë simptoma të pagabueshme të fuqisë së MAD. Inteligjenca artificiale është një shumëzues potencial për shkak të aftësisë së saj për  të bashkëvepruar  me këta dhe  të tjerë, duke shfrytëzuar dobësitë e natyrshme shoqërore dhe duke krijuar sisteme të reja, si dhe duke parandaluar efektet e tyre të dëmshme.

Gjithashtu ndryshe nga armët bërthamore, nëse përdoret siç duhet, AI do të ketë përfitime të  mëdha dhe madje revolucionare  për speciet njerëzore. Por sidoqoftë në vend të një komisioni të ri të AI, duhet të krijohet një këshill i përhershëm mbikëqyrës i AI me një sasi të konsiderueshme fondesh kërkimore për të shqyrtuar implikimet shoqërore të AI. Anëtarësia duhet të merret nga publiku dhe nga degët legjislative dhe ekzekutive të qeverisë.

Financimi duhet të shkojë në institucionet më të mira kërkimore, një paralele tjetër me armët bërthamore. Gjatë Luftës së Ftohtë, Pentagoni nënshkroi studime të panumërta që mbulonin të gjitha aspektet e bilancit bërthamor. E njëjta gjë duhet të zbatohet për AI, por me shtrirje më të gjerë.

Ky këshill duhet gjithashtu të koordinojë dhe konsultohet me komunitetin ndërkombëtar, duke përfshirë Kinën, Rusinë, aleatët, miqtë dhe të tjerët për të zgjeruar ndikimin intelektual dhe si masa për krijimin e besimit.

Duke përdorur mësimet e nxjerra nga studimi i bilancit bërthamor, jo vetëm që mund të zbuten pasojat potencialisht shkatërruese të AI, por më e rëndësishmja, nëse përdoret siç duhet, siç ka theksuar edhe Ajnshtajni për universin, AI mund të përdoret në të mirë të publikut.

Të ngjashme

111,400FansaPëlqeje
12,000NdjekësitNdjek

Të fundit