11.4 C
New York
Sunday, April 14, 2024

Buy now

33 mënyra për të ndërtuar besim të palëkundur!

- Advertisement -

Vetëbesimi është si një hije në diellin e mesditës. Ashtu siç mendojmë se e kemi kapur, ajo mund të tërhiqet çuditërisht shpejt. Vetëbesimi ynë duhet të shmangë goditjet çdo orë.

Me mediat sociale, për shembull, është e pamundur t’i shpëtosh krahasimeve negative.- thotë Dr Gary Wood, autor i “Karma e besimit: Si të bëhesh i sigurt dhe të ndihmosh të tjerët të ndihen mirë. Është një orgji për të mos ecur në hap me Joneses, por për të shtypur me dashje Joneses nën këmbë në çdo rast të dhënë.

Më poshtë është një udhërrëfyes për të përmirësuar vetëbesimin tuaj, i krijuar nga trajnerët, trajnerët dhe psikologët që rrisin vetëvlerësimin për jetesën.

01. Ngrini të tjerët

Ne rritim vetëbesimin tonë ndërsa ndërtojmë besimin tek të tjerët. Duke u dhënë të tjerëve një ngritje me një kompliment do t’ju japë juve dhe atyre një shtytje fiziologjike dhe psikologjike, dhe ata do t’ju perceptojnë si më të sigurt dhe do t’ju trajtojnë si të tillë, kështu që ju do të merrni një nxitje të mëtejshme. Ai bëhet një lak me reagime pozitive.- thotë Dr Gary Wood

02. Ndize fuqinë

Praktikoni një pozë me fuqi, me krahë të ngritur, mjekrën lart dhe gjoksin jashtë. Emulimi i qëndrimit të fituesve shkakton një ndryshim pozitiv hormonal, redukton kortizolin që prodhon ankth dhe rrit testosteronin që rrit besimin.- thotë zoti David Waters, një terapist dhe trajner.

03. Gjeni përshtatjen e duhur

Asgjë nuk e rrit vetëbesimin sikur të veshësh rroba që të përshtaten në mënyrë perfekte. Nëse vërtet dëshironi të ndiheni rehat dhe të sigurt, merrni një palë pantallona ose një këmishë që blini nga rafti i ndryshuar për t’ju përshtatur siç duhet.-  thotë Nick Hems, një stilist personal për meshkuj.

04. Ripërcaktoni veten

Një nga sfidat me të cilat përballen shumë njerëz është se ata ndërthurin identitetin e tyre me punën e tyre. Meshkujt priren ta prezantojnë veten me titullin e tyre të punës, sepse i bashkangjisin një status të tillë që kur e humbasin atë punë, dalin në pension ose ndryshojnë karrierën, kjo mund të rrëzojë besimin. Unë e përkufizoj veten nga ajo që jam  një optimist jo nga ajo që bëj. – thotë z. Simon Sinek, autor i “Find Your Why

“Ndihmon të fokusohesh në lidhjen me njerëzit dhe jo në performancën”

05. Lidhu për të bërë përshtypje

Shpesh kemi idenë se besimi ka të bëjë me mbajtjen e gjykatës, ndërsa ka të bëjë më shumë me lehtësimin e njerëzve. Ndihmon të përqendrohesh në lidhjen me njerëzit në vend që të fokusohesh në performancën.- thotë Wood.

Gjatë një interviste, për shembull, ju duhet ta drejtoni energjinë tuaj drejt krijimit të një lidhjeje me intervistuesin tuaj në vend që thjesht të synoni t’i bëni përshtypje.

06. Merr frymë

Zgjatja e frymëmarrjes tuaj në krahasim me frymëmarrjen tuaj kundërshton reagimin luftarak ose fluturimi. Kjo promovon qetësinë, zbut shpejt mendimet e garës dhe rrënjoset besimin.- thotë Waters.

07. Ndaloni shqetësimet kronike

Njohni se shqetësimi kronik, edhe pse një mekanizëm mbrojtës kundër ndjenjës së pafuqishme dhe jashtë kontrollit, çon në ankth dhe stres të tepruar që ulin vetëbesimin tuaj. Mësoni të toleroni shqetësimin e të ndierit të pafuqishëm dhe pranoni se ka gjëra që nuk mund t’i kontrolloni. Kjo do të çlirojë mendjen tuaj dhe do të lejojë që vetëbesimi të rritet. – thotë Dr Nick Wignall, një psikolog klinik.

08. Ndalo lëvizje

Nëse po bëjmë më mirë se të tjerët, ne jemi të lumtur. Por nëse krahasimet janë më pak me fat, ne nuk jemi të lumtur. Vetëbesimi duhet të fillojë me ndjenjën e rehatisë në lëkurën tonë. Kjo duhet të vijë nga qëndrimet e brendshme. Nuk do të vijë kurrë nga presionet e jashtme shoqërore.- thotë Wood, duke folur për mediat sociale dhe vetëvlerësimin. 

“Kur përjetoni një pengesë, merrni një moment për të rishikuar dhe riformuluar”

09. Mësoni të thoni mjaft

Të frenoni dialogët e brendshëm negativë duke përdorur një fjalë të fuqishme nxitëse, të tilla si “ndal” ose “mjaft”-  thotë Waters.

Kjo këshillë e terapisë konjitive të sjelljes mund të ndërpresë menjëherë mendimet vetëshkatërruese dhe të rifokusojë mendjen. “Thënia e këtyre fjalëve me zë të lartë intensifikon efektin, hap modele të reja, më optimiste të mendimit dhe rrjedhimisht rrit besimin.”

10. Mos u ndalni në gabime

Në vend të kësaj, mësoni të pranoni ndjenjat e fajit, keqardhjes dhe zhgënjimit dhe ndaloni të përdorni përsiatjen si një shpëtim. Duke ndërtuar një marrëdhënie më të shëndetshme me këto emocione të vështira, ju mund t’i ndaloni ato të minojnë vetëbesimin tuaj. – thotë Wignall

11. Shkruani dëshirat dhe nevojat tuaja

Shumë prej nesh injorojnë dëshirat tona të thella për shkak të përvojave të ndryshme negative, gjë që çon në vetëbesim të ulëtl. Ritrajnoni trurin tuaj për të vlerësuar dëshirat tuaja duke shprehur veten dhe duke ndjekur dëshirat tuaja, sado e pakëndshme që mund të ndihet. Kjo praktikë rrit vetëbesimin duke demonstruar se mund të kryeni detyra të vështira, edhe kur jeni të pasigurt.- thotë Wignall.

12. Vepro

Edhe veprimet më të vogla mund t’ju fuqizojnë për të ecur përpara dhe për të vazhduar përpara. Rregulloni shtratin tuaj, rregulloni mëngjesin tuaj, bëni një rutinë stërvitjeje dhe krijoni projekte të prekshme që ndërtojnë drejt qëllimit tuaj të dëshiruar.

13. Riformuloni pengesat

Kur përjetoni një pengesë, merrni një moment për të rishikuar dhe riformuluar. -thotë Major Sam McGrath, një trajner programimi neuro-gjuhësor dhe autor i Be Para Fit.

Kjo ndihmon që fokusi te rezultatet të zhvendoset në një perspektivë më pozitive. Për shembull, nëse në përpjekjen tuaj të parë në një vlerësim shënoni dy nga 10, rikorniza inkurajon përqendrimin në dy përgjigjet e sakta dhe si të ndërtohet mbi këtë sukses, jo te tetë ato të pasakta.

14. Provoni të ankoroni

Ankorimi lidh emocionet pozitive me pikat e nxitjes, kështu që ju mund të importoni një gjendje mendore nga një ngjarje e kaluar kur keni më shumë nevojë për të. Funksionon duke kujtuar një moment kur jeni ndjerë i sigurt. Procesi i rizhytjes së vetes në një kujtesë pozitive ndryshon gjendjen tuaj mendore. Në kulmin e ripërjetimit të ndjesisë, ju përdorni një pikë nxitëse, për shembull duke shtrënguar fort kyçin e gishtit tuaj të vogël, për të ankoruar ndjenjën e dëshiruar në një pjesë të trupit tuaj. Ju pastaj përdorni këmbëzën për të krijuar ndjenjën kur keni nevojë për të në të ardhmen.- thotë McGrath.

15. Përmirësoni garderobën tuaj të stërvitjes

Trajtojeni veten me tema të reja trajnimi. Ajo që vishni ndikon në mentalitetin tuaj – shkencëtarët e quajnë atë njohje të mbyllur – dhe kur vishni rroba të pajisura, në modë dhe komode për stërvitje, do të ndiheni menjëherë më të sigurt dhe të gatshëm për të performuar. – thotë z. Joe Warner, kryeredaktor në Unfiltered Online.

16. Festoni fitore të vogla

Ndërtimi i vetëbesimit të palëkundur nuk vjen nga vërtetimi i jashtëm, por nga festimi i atyre fitoreve të vogla, të përditshme që askush tjetër nuk i sheh. Vendosni absolutisht një objektiv afatgjatë, por ndajeni atë në objektiva më të vogla mujore, javore dhe madje ditore, në mënyrë që të fitoni çdo ditë dhe të besoni në veten tuaj, të bëhet natyrë e dytë.-  thotë Warner

17. Bëni pyetje të hapura

Mbajtja e një bisede të rrjedhshme, me vetëbesim dhe në një mënyrë që ndihmon të tjerët ka të bëjë me pyetjet e hapura që inkurajojnë më shumë sesa një përgjigje të thjeshtë “po” ose “jo”. “Pyetjet që fillojnë me kush, çfarë, ku apo si mund të çojnë në diskutime më interesante dhe tregojnë se jeni vërtet të interesuar për mendimet dhe ndjenjat e personit tjetër. Kjo mund të rrisë ndjeshëm besimin dhe lehtësinë tuaj në situata me biseda të vogla.- thotë Wood. 

18. Filloni sot

Sfidoni veten për të ndërtuar besimin tuaj. Mësoni një gjuhë të re, zotëroni një stil gatimi, bashkohuni me seancat e taekwondo-së në palestër dhe mos kini frikë të dështoni në fillim. Besimi nuk bazohet në aftësinë tuaj për të pasur sukses në një detyrë, por në besimin tuaj në aftësinë tuaj për të pasur sukses.

19. Provë mendore

Psikologët sportivë përdorin vizualizimin si një mjet shumë efektiv për ndërtimin e besimit midis atletëve që vuajnë nga një rënie në formë. Të provosh lëvizjen tënde të golfit ose të imagjinosh veten duke dhënë fjalimin e atij njeriu më të mirë mund të aktivizojë të njëjtin qark nervor në tru si ta bësh atë në realitet. Çfarëdo që nuk jeni të sigurt për të bërë, praktikoni disa herë më parë.- thotë Warner

“Veshuni si një version më i sigurt i vetvetes, duke mishëruar atë personazh”

20. Vizatoni një foto

Merrni një laps dhe filloni të vizatoni, kapni pak baltë modelimi ose provoni dorën tuaj në qeramikë. Një studim i 39 njerëzve të moshës 18 deri në 59 vjeç i botuar në revistën Arts & Health zbuloi se 73 për qind e atyre që morën pjesë në një sesion arti 45-minutësh të stilit të lirë regjistruan një rritje në ndjenjat e tyre të vetëvlerësimit.

21. Filloni të stërviteni

Ushtrimi mund të jetë një nxitje e madhe për vetëbesimin tuaj. Shoqata Amerikane e Psikologjisë ka vënë në dukje përmes studimeve se të stërvitesh rregullisht kërkon një përkushtim dhe mbajtja e këtij angazhimi është një arritje.

Qëndrimi në një zakon të ri do t’ju bëjë të ndiheni më të sigurt, i cili rritet ndërsa vëreni përmirësime fizike në trupin dhe shëndetin tuaj.- thotë Warner

22. Bëhu alter egoja jote

Konsideroni sesi këngëtari David Bowie u shndërrua në Ziggy Stardust dhe nxori vetëbesim që e tejkalonte rezervën e tij të zakonshme. Në mënyrë të ngjashme, shitësit shpesh adoptojnë një person për t’i dhënë vetes një nxitje të besimit. Hulumtimet e publikuara në Social Psychology Quarterly treguan se luftëtarët e arteve marciale të përziera shpesh adoptojnë një personazh frikësues për të shkaktuar frikë tek kundërshtarët e tyre. Përforconi besimin dhe qëndrueshmërinë tuaj duke adoptuar një alter ego të fuqishme… herë pas here.

23. Riparoni garderobën tuaj

Veshja e rrobave të ndryshme mund t’ju shtyjë të mendoni ose të silleni ndryshe. –  thotë zonja Hattie MacAndrews, një trajnere e vetëbesimit dhe mendësisë.

Hulumtimi i Shkollës së Biznesit të Kolumbisë zbuloi se studentët që mbanin mantelet e bardha laboratorike për të cilat ata besonin se i përkisnin mjekëve shfaqnin më shumë fokus dhe imitonin sjelljen e mjekut. “Për të rritur besimin, vishuni si një version më i sigurt i vetes, duke mishëruar atë person,” thotë ajo.

“Një këmishë e bardhë e qartë dhe me cilësi të mirë është një fitues i garantuar në aksionet e besimit”

24. Hiqni sindromën tuaj mashtruese

Sindroma mashtruese mund t’ju bëjë të ulni arritjet tuaja dhe të krijoni frikë se mos ekspozoheni si mashtrim. “Kjo pasiguri buron nga tendenca jonë për të kujtuar më shumë dështimet sesa sukseset,” thotë zonja Linda Gillham, një këshilltare dhe drejtore e mendjeve të shëndetshme në Peppy Health. Shënimi i rregullt i arritjeve tuaja ndihmon në rritjen e besimit duke përforcuar një kujtesë pozitive të aftësive tuaja.

25. Bëni pohime

Filloni të përdorni pohimet çdo ditë. Sigurohuni që ato janë të rëndësishme për ju. Për shembull, ‘Unë e kam këtë’ ose ‘Ndihem i sigurt’. Edhe nëse në fillim nuk i beson, hulumtimet kanë treguar përfitimet e pohimeve të përditshme.- thotë Gillham.

26. Rrethojeni veten me mbështetës

Të kesh ndikime pozitive rreth teje, si njerëzit që të inkurajojnë dhe mbështesin, mund t’ju ndihmojë të ndiheni më të sigurt. – thotë z. Robert Kubaiko, një trajner i jetës.

Kaloni kohë me njerëz që ju frymëzojnë dhe inkurajojnë, si miqtë, familjen dhe mentorët.

27. Provoni të këndoni “Om”

Hulumtimet vazhdojnë për përfitimet e ndërgjegjes, por së bashku me dëshmitë anekdotike se si meditimi për disa minuta çdo ditë mund të ngrejë vetëvlerësimin, bashkëthemeluesi i mjetit të meditimit Headspace, z. Andy Puddicombe, sugjeron që të provoni këtë seancë 10-minutëshe. per veten tuaj.

28. Rritni testosteronin tuaj

Rritja e natyrshme e testosteronit, hormoni përgjegjës për rregullimin e dëshirës seksuale, masës muskulore dhe shëndetit të përgjithshëm, mund të rrisë edhe vetëbesimin tuaj. Kjo është sipas një studimi amerikan me 243 burra të përzgjedhur për të marrë një dozë xheli testosteroni ose placebo përpara se të bënin një test reflektimi njohës. Burrat që kishin pasur një rritje të testosteronit iu përgjigjën pyetjeve shpejt me pak ose aspak dyshim për veten.

29. Vishni të bardha

Një këmishë e bardhë e pastër e cilësisë së mirë, e stiluar me një palë xhinse dhe një xhaketë sportive, është gjithmonë një fitues i garantuar në aksionet e besimit. Shpenzoni pak më shumë sesa zakonisht për këmishën e bardhë dhe nëse gjeni një që funksionon, blini tre. Duke e përshtatur atë për t’u përshtatur, për sa i përket krahëve dhe rreth belit, mund të bëjë ndryshimin. – thotë stilistja zonja Nicky Hambleton-Jones.

“Hapi i parë është të ndalojmë së gjykuari veten sipas standardeve të njerëzve të tjerë”

30. Niveloni fushën e lojës

Hapi i parë drejt vetëvlerësimit më të mirë është të ndalojmë së gjykuari veten sipas standardeve të njerëzve të tjerë. – thotë Wood.

“Ose siç e tha shkrimtari Quentin Crisp, “Mos vazhdo kurrë me Joneses”. Tërhiqni ato në nivelin tuaj.’ Është një mënyrë e thjeshtë për të thënë: ‘Jeto sipas vlerave të tua.’ Përpuno atë që përfaqëson dhe vendos qëllimet e tua për t’u përputhur.

31. Mbaje të vërtetë

I gjithë besimi bazohet në relaksimin, jo në shfaqjet e rreme të realitetit televiziv të dominimit të hapësirës dhe mbajtjes së fushës. Për të përmirësuar besimin, krijoni një rutinë të përditshme për të bërë gjëra që ju relaksojnë, kështu që të bëhet zakon dhe pjesë e bazës suaj fiziologjike. Gjeni kohë për ushtrime të frymëmarrjes, shëtitje në natyrë, dëgjim të muzikës, lexim dhe hobi. Kur jemi të stresuar, këto janë gjërat e para që heqim dorë, por janë pikërisht gjërat që na mbajnë në tokë.-  thotë Wood

32.Ndryshoni ngjyrën

Të kuptuarit se cilat ngjyra funksionojnë më mirë për ju mund të rrisë ndjeshëm vetëbesimin tuaj. – thotë Hems.

Provoni të njëjtën veshje me ngjyra të ndryshme. Kjo do t’ju japë një ide se cilat nuanca.

33. Bëjini ndryshimet tuaja një zakon

Pothuajse të gjithë përjetojnë një moment dërrmues të besimit në një moment ose në një tjetër. Por sapo i keni këto mjete dhe i bëni zakon, atëherë momentet stresuese nuk janë më problem. Kimia e trupit fillon të ndryshojë në avantazhin tonë. Kortizoli, hormoni që nxit ankthin, zbehet dhe ne marrim goditje të testosteronit që rrisin vetëbesimin, i cili na ndihmon të ndihemi më të aftë dhe të kontrolluar. – thotë Waters

Të ngjashme

111,400FansaPëlqeje
12,000NdjekësitNdjek

Të fundit