Op/Ed

Varianti i radhës i Coronavirusit i quajtur Omikron (B.1.1.529) përmban 50 mutacione, një nga ato është edhe Ebolla

Shkruan: Dr. Dr. Halil Krasniqi, ekspert i shëndetësisë

Varianti omicron i koronavirusit SARS-CoV-2 i zbuluar në Afrikën e Jugut, është regjistruar edhe në Gjermani. Shqetësimet tona suspekte, spjegohen se B.1.1.529 mund të jetë edhe më ngjitës se varianti shumë infektiv Delta. Ky suspekt lind nga fakti i përvojës së deritanishme me konfuzione planifikative, politiko-shkencore. Se sa shqetësuese janë variantet e virusit, mvaret shumë nga ecuria e pregaditjes se tij. Në përjashtim të ecuris së mutacionit viral dhe prejardhjes së tij, ne e kemi atë prezent dhe duhet të ballafaqohemi me të dhe bagazhin e tij. Këtë problem vazhdues shumë ngjyres duhet insistuar të zgjidhet në forma më efikase sociale dhe politiko-shkencore.

Mutanti B.1.1.529, i cili u zbulua për herë të parë në Afrikën e Jugut, tani është shfaqur edhe në Azi dhe Evropë. Me 27 nëntor 2021 dy rastet e para të Omikron u regjistruan gjithashtu edhe në Gjermani, kurse sot numri I tyre është rritur.
Shkencëtarët afrikano-jugor gjetën variantin B.1.1.529 në mostrat e tyre nga mesi i nëntorit. Organizata Botërore e Shëndetësisë i klasifikon ato si “shumë shqetësuese”.

Infeksionet me B.1.1.529 janë raportuar më parë edhe në Botsvana, një vend fqinj me Afrikën e Jugut, në Hong Kong dhe Izrael dhe nga Belgjika.
Për shkak të shqetësimeve për përhapjen e mëtejshme të variantit të ri Omikron të koronavirusit, hyrja nga tetë vende në Afrikën Jugore në Gjermani është kufizuar ashpër që nga java e kaluar. Gjermania klasifikoi Afrikën e Jugut, Namibinë, Zimbabvenë, Botsvanën, Mozambikun, Esëatinin, Malavinë dhe Lesoto si zona të variantit të virusit.
Omikron tregon një numër jashtëzakonisht të lartë mutacionesh, përkatësisht 50 në krahasim me SARS-CoV-2 origjinal. Besohet se disa nga këto mutacione bëjnë që virusi të përhapet edhe më mirë se varianti Delta që është aktualisht i përhapur. Mutacione të tjera mund të bëjnë që vaksinat aktuale të funksionojnë më keq.

Megjithatë, ende nuk ka informacion të besueshëm për këtë, madje as për ndonjë proces më të vështirë të shkaktuar nga varianti i ri. Ajo që konsiderohet e sigurt është që varianti B.1.1.529 është dukshëm i lehtë për t’u identifikuar me testet PCR – në bazë të një ndryshimi specifik të njohur si “dështimi i gjeneve S”.

Më poshtë lexoni sqarimet e pyetjeve shqetësuese:

Sa ngjitëse është B.1.1.529?
A çon një infeksion në një rrjedhë më të rëndë të sëmundjes?
Sa ngjitëse është B.1.1.529 (omicron)?
A funksionojnë vaksinat e miratuara kundër kësaj variante?
Pse viruset ndryshojnë?
Çfarë masash po marrin Gjermania dhe vendet e tjera?

Disa nga mutacionet në variantin e ri janë të njohura, siç është mutacioni N501Y. Kjo do të thotë që virusi mund të përhapet më shpejt. Sipas njohurive fillestare, shkencëtarët afrikano-jugor supozojnë një transferueshmëri të shtuar të Omikron. Shkalla ditore e infeksionit në Afrikën e Jugut ishte pothuajse dyfishuar kohët e fundit.

Ekzistojnë gjithashtu disa indikacione shkencore se Omikron është dukshëm më ngjitës se varianti delta i koronavirusit. Prandaj, numri i rasteve në Afrikën e Jugut ishte shumë i ulët, por tani është rritur shpejt në një kohë të shkurtër.
Ajo që ne tani shofim nga klinika e të infektuarve, tregon një infeksion më të fortë. Nje rast tregon se ku një person i infektuar me variantin e ri në një hotel karantinë infektoi një person tjetër në një dhomë përballë rrugës, “ndoshta vetëm përmes korridorit dhe shkëmbimit të ajrit”. Këtë fenomen duhet kuptuar.

Ne ende dimë shumë, shumë pak për shkallën në të cilën mutanti është me të vërtetë më ngjitës dhe nëse vaksina në të vërtetë funksionon më keq. “Kjo është e gjitha paraprake dhe ende nuk ka konfirmime laboratorike”. Nuk është asgjë e qartë dhe e sigurtë se çka është efikase kundër muatacionit, çfarë e pengon atë dhe çfarë e mjekon atë shkaktar planveprues.

Një eshtë plotësisht e sigurt se ne dhe mjekësia e njohur, në botë është duke u ballafaquar me simptome te reja dhe fenomene të reja në mjeksi dhe klinkën e sëmundjeve të cilat ne i trajtojm. Duke marrë parasysh simptomet të cilat pacienti i referon, neve është një dukuri të cilën shkenca dhe mjekësia konfrontohet dhe trajton për herë të parë.

Cilat janë variantet e Corona?

Në parim, mutacionet ndodhin rregullisht te viruset. Koronavirusi gjithashtu ka mutuar mbi një mijë herë. Për ne është, edhe forma origjinale e koronavirusit Sars-CoV-2, i cili shpesh përmendet si lloji origjinal i egër, u shfaq në variante të ndryshme.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka klasifikuar vetëm pesë variante si “variante të shqetësimit” (VOC). Instituti Robert Koch (RKI) i përshkruan këto si “variante shqetësuese”. Ato konsiderohen veçanërisht problematike për një sërë arsyesh, duke përfshirë për shkak se janë bërë veçanërisht të përhapura në zona të caktuara. Këto janë: Alfa (B1.1.7), Beta (B.1.351), Gamma (P.1.) Dhe Delta (B.1.617.2) dhe Omicron (B.1.1.529).

Përveç kësaj, OBSH rendit disa “variante të interesit” (VOI). RKI i përshkruan ato si “variante nën vëzhgim”. Këto përfshijnë variantin lambda, i cili u shfaq për herë të parë në Peru, variantin My, i cili aktualisht po shkakton shumë infeksione dhe vdekje në Kolumbi, dhe AY.4.2, i njohur gjithashtu si Delta Plus.

Çfarë fshihet pas termave Alfa, Beta, Gamma, Delta, Omikron, Lambda dhe My?
Çdo variant ka kodin e vet, i përbërë nga shkronja dhe numra. Për katër variantet e klasifikuara si “shqetësuese” deri më tani, fillimisht mbizotëruan termat “britanike”, “afrikano-jugore”, “braziliane” dhe “indiane”. Sfondi: Britania e Madhe, Afrika e Jugut, Brazili dhe India ishin të parat që identifikuan këto variante dhe ato ishin veçanërisht të përhapura atje.

Disa Shkenctarë urdhërushtrues mendojn se megjithëse këta emra janë më të lehtë për t’u mbajtur mend sesa kodet shkencore, ata janë “stigmatizues dhe diskriminues”. Dhe kjo dukuri duhet të parandalohet. “Asnjë vend nuk duhet të stigmatizohet për zbulimin dhe raportimin e varianteve,” keshtu ata.

Që atëherë, OBSH ka caktuar “variantet e shqetësimit” përveç kodeve që përdorin shkronjat e alfabetit grek:

Alpha, B1.1.7, i njohur më parë si “varianti britanik”
Beta, B.1.351, i njohur më parë si “varianti i Afrikës së Jugut”
Gamma, P.1., i njohur më parë si “varianti brazilian”
Delta, B.1.617.2, i njohur më parë si “varianti indian”
Omikron, B.1.1.529, varianti i ri nga Afrika Jugore
Disa “variante me interes” u emëruan sipas një letre greke, duke përfshirë:

Lambda, rreth vitit 37, e regjistruar për herë të parë në Peru
Mμ ose My or Mu, B.1.621, zbuluar për herë të parë në Kolumbi
Delta Plus, AY.4.2, përhapet ndër të tjera. në Britaninë e Madhe

Këto variante të radhitura presin rrugëtimin e tyre:

Epsilon(B.1.427 / B.1.429)
Zeta(P.2)
Eta(B.1.525)
Theta(P.3)
Iota(B.1526)
Kappa(B.1.617.1)
Mutacionet më poshtë do të pajisen më vonë me
numra përkatës.
Nu
Ksi
Pi
Rho
Sigma
Tau
Upsilon
Phi
Chi
Psi
Omega
Masat e parandalimit infektiv të shtetit Gjerman, janë karantenë për të gjithë, të vaksionuar, të pavaksionuar, të infektuar apo të testuar. Lockdown për të gjithë eshte gjithashtu në pregaditje për shumë republika gjermanë. Kurse udhëzimi i detyruar per vaksionim ështe gjithashtu ne progresivitet, edhe pse efekti i vaksinës kundër varianteve nuk deshiron të jëtë fare i njohur.
Diskusionet dhe vendimet pandemike jane në tërë botën unike, prandaj treni i përmbushur me udhëtarët eshte drejt stationit final.