Botë

S’ka më ‘zonja dhe zotërinj’ në Japoni

Kompania e avionëve në Japoni, “Japan Airlines” ka paralajmëruar një ndryshim të madh. Sipas BBC, kjo kompani gjatë udhëtimeve nuk do të përdorë më frazën “zonja dhe zotërinj”.

Nga 1 tetori, të gjthë stjuardesat do të përdorin fraza neutrale, si “udhëtarë”, “të gjithë”, apo referenca të ngjashme.

“Japan Airlines” është një nga disa linjat ajrore globale që përqafon përshëndetjet neutrale gjinore. Por edhe pse ky rregull do ketë fuqi që nga muaji tetor, do të përdoret vetëm në gjuhën angleze.

Kjo për shkak se është në japonisht, shprehja e përdorur zakonisht për njoftime të tilla është tashmë asnjanëse.

“Është një marrëveshje e vogël për të cilën shumica e njerëzve nuk interesohen vërtet sepse ky ndryshim i njoftimit në anglisht nuk mund të kuptohet dhe as të vërehet nga pothuajse të gjithë udhëtarët që flasin japonisht“, tha profesori Kazuya Kawaguchi, një sociolog në Universitetin Hiroshima Shudo.