Shëndeti

Shenjat e hershme të sulmit në zemër

Shpesh keni dëgjuar se sulmet në zemër ndodhin pa paralajmërim, gjë që nuk është plotësisht e vërtetë.

Ka disa simptoma paralajmëruese që mund të vini re një muaj para një sulmi në zemër nëse ndiqni trupin tuaj me kujdes.

Kjo është një listë e simptomave që zakonisht tregojnë se mund të jeni në rrezik për një sulm në zemër. Të gjitha këto simptoma janë një arsye për t’u konsultuar me një mjek.

Marramendje dhe vështirësi në frymëmarrje

Nëse nuk vuani nga astma ose sëmundjet e mushkërive, ka të ngjarë që gulçimi juaj tregon rrezikun e një sulmi në zemër.

Shpesh keni të përziera

Një sulmi në zemër zakonisht paraprihet nga të vjella, dhimbje barku dhe marramendje të vazhdueshme.

Dhimbje gjoksi

Shkaktohet nga disa faktorë, spazma e muskujve, mungesa e vitaminave dhe mineraleve, sëmundjet e mushkërive. Mjekët thonë se dhimbja në gjoks që tregon një sulm të fundit në zemër mund të gjendet në anën e majtë të gjoksit.

Dhimbje e pazakontë

Sulmit në zemër i paraprijnë dhimbje të pazakonta. Ato mund të jenë në gjoks dhe më pas të përhapen në qafë ose nofull.

Ankthi

Ankthi tregon sëmundje të zemrës, veçanërisht kur shoqërohet me marramendje.

Dukesh i zbehtë

Para një sulmi në zemër, presioni i gjakut bie, kjo është arsyeja pse shumica e njerëzve duken të zbehtë para një sulmi në zemër.

Lodhje dhe dobësi

Sipas mjekëve britanikë, kjo simptomë është shumë më e zakonshme te gratë. Edhe pse nuk tregon domosdo një rrezik të drejtpërdrejtë të sulmit në zemër, ato shpesh janë simptomat fillestare që më vonë çojnë në zhvillimin e sëmundjes.

Djersitje

Pacientët që i mbijetuan një sulmi në zemër mbajnë mend se ata thjesht ishin mbuluar me djersë të ftohtë pak para kësaj.