Shëndeti

Pse lakra jeshile nuk është aq “super” sa mendojmë ne

Lakra jeshile është në trend në rrjetet sociale dhe po merr lëvdata nga të gjitha anët. Shfaqet gjithashtu në meny, madje dhe në listat e pijeve.

Mbrojtësit e shëndetit, jogës dhe gurutë e shëndetit e kanë lavdëruar lakrwn jeshile dhe e kanë cilësuar atë një superushqim. Një kërkim i shpejtë në Google do të zbulojë vetitë e tij shëruese. Sipas Google, kjo perime e mahnitshme jeshile mund të shërojë sëmundjet e zemrës, problemet me tretjen, kancerin, SIDA-n dhe madje edhe rënien e flokëve. Kjo lakër magjike i ka të gjitha përgjigjet. Ose, kështu na thonë… Harrojeni majdanozin dhe ato perimet e tjera jeshile inferiore, sepse ato nuk mund të shërojnë sëmundjen.

Por çfarë thotë shkenca në të vërtetë për lakrën jeshile? A është zhurma ushqyese që rrethon këtë lakër jeshile të mbivlerësuar apo të justifikuar? A është vërtet lakra jeshile një superushqim?

Por pasi të përgjigjemi, le të qëndrojmë pak në këtë temë dhe të hedhim poshtë mitin e termit “superushqim” . Në fakt, superushqimi nuk ka kuptim. Akoma më mirë, nuk ka asnjë term teknik për këtë fjalë, as shumë prova shkencore për efektet shëndetësore të këtyre ushqimeve. Prandaj kushdo mund ta etiketojë çdo ushqim që promovon si “superushqim”.

Për më tepër, asnjë ushqim i vetëm nuk do t’ju japë të gjitha lëndët ushqyese të nevojshme për trupin tuaj.

Në vend të kësaj, të hani një shumëllojshmëri të gjerë nga të gjitha grupet e ndryshme ushqimore është mënyra më e mirë për të përmbushur kërkesat tuaja të përditshme ushqimore.

Ju lutem mos me keqkuptoni. Lakra jeshile është një perime e shëndetshme dhe do t’ju sjellë dobi vetëm nëse e shtoni në dietën tuaj. Por ju lutem mos më thoni se duke e ngrënë do të arrini një shëndet të përsosur dhe se do t’ju shërojë të gjitha sëmundjet. Sepse ndërsa do të ishte mirë nëse do të ishte, shkenca thjesht nuk e mbështet atë.