Op/Ed

Pasojat e politikave të gabuara të qeverisjeve të kaluara

Shkruan: Kastriot Fregni

Emërimi i auditorit gjeneral shënoi edhe kulmin e stërkeqjes së institucioneve që kanë përgjegjësinë e kontrollimit të demokracisë në vend.
Vite me pare ishte LDK apo kryeministri Mustafa dhe sekseri i emërimeve Ismet Beqiri, që dhunoi politikisht bordin vlerësues që në mesin e kandidatëve me pedigre e biografi të pastër si, Luljeta Morina, qe sipas zërave nga brenda institucionit te ZKA nuk ka asnjë njolle administrative, as përkatësi politike, pastaj Valbon Bytyqit që përkundër profesionalizmit ishte me orientim partiak, i pranueshëm për koalicionin qeverisës LDK dhe PDK atëbotë, u zgjodh argati i LDK me ingirenca politike të Lutës së Gjilanit dhe presidentja inerte pa informata të duhura znj. Atifete Jahjaga, me sugjerimin e kosmopolitikanit kryeministrit Mustafa, emëroi Besnik Osmanin.


Çfarë i solli ZKA Besniku i partive?


Nga një institucion prestigjioz që e kishin ngritur udhëheqësja themeluese ndërkombëtare Inga Bitri, dhe ekipet e para nga të cilat garonin për Auditor të Përgjithshëm znj. Morina dhe z. Bytyqi, e shndërroi në një mekanizëm nepotik të shokëve, tezakëve dhe dashnoreve, që për mision kishin përligjjen e krimeve nëpër organizata buxhetore në terë subordinimin vertikal e horizontal të tyre.


U shndërrua ky institucione në ent punësimi të personave që se kanë idenë se çfarë është Auditimi si proces dhe u avancuan persona të tipit edhe te të zgjedhurës tani si Auditore e Përgjithshme, që shquheshin për ekstravagance në sjellje, pamje, intriga ndaj stafit profesional dhe që ua rregullonin ditët shefave përkatësisht Auditorit të Përgjithshëm dhe ndihmës AP, që i mbulonin pa aftësitë dhe shkeljet e tyre ligjore duke i amnistuar krimet nga fushat e auditimit nëpër organizata buxhetore si ligjshmërinë, rregullsinë, performancën etj.
Po zonjusha “Gajtani” alias Vlora Spanca, prej çfarë kodi moral dhe ndershmërie na vjen?!.
Kur debaton rreth saj me të punësuarit në këtë institucion, secili apo secila e fillon bisedën me “uuuuu kuku po ky institucion ka mare fund”. Renditen pastaj karakteristikat amorale, jo profesionale, as kualifikimet e nevojshme nga auditimi, përveç të sektorit publik që ua krijoj një politike lehtësuese, z. Llage Olofersin si AP, sa për ti mbajtur në institucion, cilësohet si intriguese, e padinjitetshme, e padenjë, mungese nderi, mungesë lojaliteti ndaj institucionit deri edhe të spiunazhit dhe nxjerrjes së informacioneve të klasifikuara jashtë institucionit.


Kjo përflitet se ka një motër në LVV që punon në një media publike dhe së fundmi në kabinetin e kryeministrit.
Kjo që nga koha e udhëheqësit të dytë të ZKA nga përfaqësues ndërkombëtar suedez, z. Llage Oloferson, ka qenë e dyshuar për nxjerrje të informatave të raporteve të auditimit nëpër media jo për të ndihmuar, por për ti shantazhuar bosët vendimmarrës me avancimin e vet në karrierë, çka edhe e ka arritur duke vene në dispozicion të vendimmarrësve çdo gjë edhe at pak trup të imët e simpatik.


Por, si duket i “ERDHI DITA” dhe karakteri i saj prej spiuneje, me siguri nga tradita, po gjenë shprehje në qeverinë e një personi që përflitet për dyshime deri edhe të tradhtisë siç e ka cilësuar ish Kryeministri Ramush Haradinaj, apo edhe më keq për të cilin ish Kryetari i Kuvendit z. Veseli ka deklaruar se do ta sjelle Serbinë këtu. Pa asnjë dilemë se kjo AP, vjen nga një strukturë që destruktivisht ka vepruar ndaj çdo procesi dhe vendimmarrjeje politike për ndërtimin e institucioneve dhe identitetit të shtetit të Kosovës në liri.
Çfarë realisht po ndodh?
Në institucionet e shtetit po instalohet brezi i katër dhe pestë i personave me prejardhje gjenetike të dyshimtë. Por, nga ata që vijnë nga struktura të komprometuar ndër dekada, nuk kemi qenë imun asnjëherë, por fatkeqësia është se në SOS fshatin ndërkombëtar i kemi rritur 20 mije fëmijë që kanë lindur nga dhunimet e luftës e të tjerë nga lindje ilegale.
Këta sot janë 22-24 vjeçar. Kanë pasur tërë mbështetjen dhe trajtimin me mundësi për tu arsimuar larg frymës mbi vlerat nacionale e shtetërore të Kosovës, ndaj edhe pritjet nga kjo nomenklature mikste gjenetike, janë pikërisht këto që po i jetojmë çdo ditë në institucionet tona dhe politikbërjen dhe jetën publike, si në politike, art, filozofi, etj.
Fatkeqësia qëndron në pafuqinë ligjore dhe institucionale të kosovarëve patriot që të veprojnë. Kjo, jo nga mungesa e vetëdijes dhe informacionit por në mungesë të Ligjit përkatës të lustracionit dhe dekriminalizimit!
Përndryshe, është Ambasada dhe Ambasadori anglez ai që ka rezervuar të drejtën e ndikimit në përzgjedhjet e krye auditorit në ZKA si mekanizmi kyç për kontrollimin e demokracisë së bashku me OMBUDPERSONIN dhe KMLDNJ e tjera agjencione dhe organizma jo qeveritar, kanë dështuar ta bëjnë punën si duhet në ketë drejtim.
Kjo është e tera pasoje e qeverisjes dhe vendimmarrjes së gabuar te lidershipeve politike te se kaluarës qe pasojat ne trajtën institucionale po i japin në qeverinë e stërkeqjes shtetërore Kurti1 dhe kësaj 2 që do i ketë pasojat afatgjate dhe vështirë të rikuperueshme.