Botë

Papa Françesku viziton Malin e Zi në 2020

Papa Françesku do ta vizitojë Malin e Zi vitin e ardhshëm, njoftoi qeveria malazeze pas një takimi midis drejtuesve katolikë dhe kryeministrit malazez Dusko Markoviq në Vatikan.

“Në takimin e tij me Markoviqin, Papa Françesku vlerësoi politikat që Mali i Zi po ndjek për ekumenizmin, kulturën, ekologjinë dhe humanizimin në të gjitha sferat e marrëdhënieve shoqërore,” thuhet në deklaratë.

Vizita e Markoviqit në Selinë e Shenjtë erdhi vetëm disa ditë pasi publiku malazez u njoftua mbi përgjigjen e Françeskut ndaj një letre të Patriarkut të Kishës Ortodokse Serbe (KOS), në të cilën Irinej shprehu shqetësimin për qëllimin e shtetit malazez për të miratuar një ligj mbi lirinë e fesë deri në fund të vitit.

Ligji, i cili është hartuar nga qeveria për katër vjet, është më i kundërshtuar nga KOS në Mal të Zi, i cili ka gati 700 objekte fetare në vend.

KOS beson se ligji ishte shkruar “me qëllim të kapjes së kishave, manastireve dhe pronave të kishës”.

Papa shkroi në përgjigjen drejtuar Irinej se ligji për lirinë fetare në Mal të Zi duhet të miratohet në parimet demokratike dhe duhet të pranohet nga të gjitha komunitetet fetare.

Të shtunën, Markoviq e diskutoi këtë çështje me Sekretarin e Shtetit të Vatikanit, kardinalin Peter Parolin.

Sipas deklaratës, ata ranë dakord që procedura e mëtutjeshme për miratimin dhe zbatimin e ligjit duhet të pasohet nga dialogu dhe sa më shumë marrëveshje të jetë e mundur, raporton Hina.

“Selia e Shenjtë nuk ndërhyn në punët e brendshme të Malit të Zi, por mbështet miratimin e një ligji që do të rregullojë çështjet e lirisë fetare dhe marrëdhëniet midis shtetit dhe bashkësive fetare, në përputhje me parimet e civilizimit”, tha Parolin.

Ai vlerësoi se Mali i Zi tregoi integritetin e vendit me një traditë dhe harmoni të fortë multiraciale dhe se “vizita e paralajmëruar e Papa Françeskut është një konfirmim i të Malit të Zi”.