Shëndeti

Kujdes nga simptomat e gripit! Nëse vuani nga një sëmundje e zemrës, mund të rezultojë fatale

Është njohuri universale që njerëzit me sëmundje të zemrës duhet të jenë shumë të kujdesshëm në jetën e tyre. Nëse jeni dikush që keni sëmundje të zemrës, ju tashmë e dini se jeni në një rrezik më të lartë për të vuajtur nga një sulm në zemër ose goditje në tru. Por nëse sëmureni me grip, gjërat mund të bëhen më keq dhe të rrisin ndjeshëm rrezikun.

Gripi është i njohur për shkaktimin e problemeve serioze të frymëmarrjes siç janë pneumonia, bronkiti dhe infeksionet bakteriale të mushkërive. Sidoqoftë, efektet e virusit në zemër kanë qenë më të vështira për t’u përcaktuar në të kaluarën. Studimet kanë treguar se njerëzit që vuajnë nga gripi janë në një rrezik shumë më të lartë nga një ngjarje serioze apo edhe fatale kardiake.

Por marrja e vaksinës së gripit mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve të zemrës

Studimet paraprake kanë treguar se pacientët kanë gjashtë herë më shumë gjasa të kenë një sulm në zemër në javën pas një sëmundjeje të gripit sesa në çdo kohë tjetër gjatë vitit para ose pas virusit të gripit.

Një përmbledhje e studimeve të botuara në Gazetën e Shoqatës Amerikane të Zemrës zbuloi se jo vetëm që vaksinimi mbron popullatën e përgjithshme dhe grupmoshat më të ndjeshme (mbi 65 vjeç dhe nën 2 vjeç) nga gripi i rëndë, por gjithashtu mbron nga vdekshmëria kardiovaskulare, veçanërisht në popullatën me rrezik të lartë.

Sipas rezultateve të studimit, të rriturit që morën vaksinën kishin 37% më pak të ngjarë të shtroheshin në spital për gripin dhe 82% më pak të ngjarë të shtroheshin në ICU, sipas studiuesve të Houston Methodist që shkruan në përmbledhje. Nëse pacienti kapet nga gripi, vaksinimi lidhej me një rrezik të zvogëluar të sëmundjeve kardiovaskulare (2.9 përqind kundrejt 4.7 përqind). Vaksinimi ishte i lidhur me rezultate dukshëm më të mira në mesin e pacientëve me rrezik më të lartë me sëmundje koronare më aktive.

Autorja kryesore Dr Priyanka Bhugra, specialiste e mjekësisë së brendshme në Houston Methodist shpjegoi se arsyeja pse gripi streson aq shumë zemrën dhe sistemin vaskular është për shkak të përgjigjes inflamatore të trupit ndaj infeksionit. Pra, ekspertët rekomandojnë që njerëzit me një gjendje kronike themelore duhet të vaksinohen për të ndihmuar njerëzit të mbrohen nga ngjarjet akute kardiovaskulare të lidhura me gripin.

Njihni simptomat e gripit para se të jetë vonë

Ethet, kolla, dhimbja e fytit, hunda e lëngshme ose e zënë, dhimbje trupi, dhimbje koke, të dridhura dhe lodhje janë ndër simptomat e gripit. Të vjellat dhe diarreja janë gjithashtu efekte anësore të mundshme, megjithëse kjo është më e zakonshme tek fëmijët sesa tek të rriturit. Njerëzit të cilët janë të infektuar me grip mund të përjetojnë simptoma të frymëmarrjes pa zhvilluar ethe. Nëse keni simptoma të gripit, telefononi menjëherë mjekun për të marrë trajtimin e duhur dhe për të parandaluar komplikimet serioze të gripit. Gjithashtu, njerëzit që janë në rrezik më të lartë të komplikimeve serioze duhet të bëjnë një vaksinë gripi pasi të këshillohen me mjekët e tyre.