Lajmest-slider

Hasani: Kushtetuta i lejon vetëm Vetëvendosjes ta propozojë qeverinë

Ish-kryetari i Gjykatës Kushtetuese, Enver Hasani, ka thënë se edhe nëse Vetëvendosje nuk mund të ndërtojë një koalicion qeverisës, Kushtetuta nuk e lejon që subjektet tjera të bëhen bashkë e të ndërtojnë qeverinë.

Hasani, në “Debat Plus” me Ermal Pandurin në RTV Dukagjini, ka thënë se disa kushtetuta tjera siç është ajo e Maqedonisë Veriore e lejojnë që partitë tjera përjashtuar partinë e parë që ka dalë në zgjedhje, të formojnë qeverinë por sipas tij në Kosovë kjo nuk lejohet në bazë të Kushtetutës.

Ai ka thënë se edhe nëse ekzistojnë nënshkrime për të formuar shumicën nga partitë tjera jashtë Vetëvendosjes “është paragjykim se ata do ta votojnë qeverinë dhe kryeministrin tjetër”.

“Ku e dimë ne nëse ata deputetë që nënshkruajnë do ta votojnë shumicën tjetër”, ka thënë Hasani.

Hasani ka sqaruar se partia që ka dalë e para në zgjedhje, në këtë rast Vetëvendosje, ka të drejt të propozoj edhe një kandidatë të dytë për kryeministër nëse i pari dështon të merr shumicën e thjeshtë prej 61 votave në Kuvend.

Ish-kryetari i Gjykatës Kushtetuese që në kohën e VLAN-it rrëzoi Isa Mustafën nga posti i kryetarit të Kuvendit, thotë se nga viti 2014 gjithçka është e çartë kush e ndërton qeverinë dhe sipas tij më askush nuk ka provuar të veprojë ndryshe.