Lajmest-slider

Flamuri shqiptar në mesin e pesë flamujve më të vjetër në botë (Foto)

Flamuri shqiptar është renditur në mesin e pesë flamujve më të vjetër në botë.

Kështu ka bërë të ditur Patriot Wood, një blog me bazë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, pas një hulumtimi të realizuar së fundi.

Flamuri më i vjetër në botë cilësohet të jetë ai i Skocisë. Flamuri i Skocisë daton nga viti 832 pas Krishtit gjatë një beteje të luftuar në epokat e errëta. Ai njihet si flamuri më i vjetër i Evropës. Shpesh i referuar si Skoci, Saltire ose Kryqi i Shën Andreë, flamuri i Skocisë përdor një sfond të kaltërash. Dizajni i saj është i guximshëm dhe unik me një fushë të thjeshtë blu dhe kripore të bardhë.

Në vendin e dytë sipas hulumtimit del të jetë flamuri i Austrisë. Flamuri i Austrisë argëton tre shirita të barabartë horizontal të kuq, të bardhë dhe të kuq. Historikisht, dizajni bazohet në stemën e dinastisë Babenberg, dhe në fillim flamuri ishte portokalli-bardhë-blu, por më vonë vija portokalli dhe blu u bënë të kuqe”.

I treti është ai i Letonisë. Një nga flamujt më të vjetër në botë, flamuri i Letonisë u përmend për herë të parë në kronikën mesjetare të quajtur Kronika Rhymed e Livonia në 1280. Kronika përmend një standard të kuq me një shirit të bardhë që përdoret nga fiset letoneze”.

Danimarka supozohet se është në mesin e pesë shteteve me flamurin më të vjetër në botë. I njohur si i njohur si “Dannebrog” ose “leckë daneze” në Danimarkë, modeli aktual i një kryqi të bardhë skandinav në një sfond të kuq u miratua zyrtarisht në 1307 ose më herët. Flamuri i Danimarkës mban gjithashtu Rekordin Botëror Guinness për flamurin kombëtar më të vjetër të përdorur vazhdimisht. Sipas legjendës, flamuri hyri në zotërim danez gjatë betejës së Lyndanisse në 1219.

Në mesin e pesë prej tyre renditet edhe flamuri i Shqipërisë.

Rreth flamurit shqiptar Kuq e Zi, Patriot Wood përmend detaje të historikut të luftërave duke vënë theks të veçantë prezantimit për herë të parë të tij më 28 nëntor 1443, nga heroi kombëtar Gjergj Kastrioti-Skënderbeu, të cilin flamur e ngriti mbi kështjellën e Krujës në kundërshtim të turqve që sunduan vendin. Për shumicën e vendeve, data kur u miratua flamuri i tyre është e dukshme, por për të tjerët është e diskutueshme. Data e saktë ose viti i miratimit të flamurit të secilit vend mund të jetë i panjohur ose debatuar për shkak të ndryshimeve të projektimit, por nga një hulumtim këta janë pesë flamujt e më të vjetër në botë.

Patriot Wood, drejtohet nga çifti bashkëshortor Art dhe Shawna, dhe siç theksohet në faqen e tyre zyrtare, të dy janë patriotë krenarë të cilët e duan vendin e tyre.

Ata pohojnë se janë të apasionuar nga flamujt e shteteve që e nderojnë Amerikën dhe iu shërbejnë Shteteve të Bashkuara.