Koronavirusi

Doza përforcuese e vaksinës anti-COVID-19 testohet te majmunët, rezultatet të pritshme

Doza përforcuese e vaksinës mRNA-1273, e dhënë te majmunët e llojit makaki rreth gjashtë muaj pas marrjes së vaksinës së tyre primare, rriti ndjeshëm nivelet e antitrupave neutralizues kundër të gjitha varianteve të njohura shqetësuese SARS-CoV-2, thuhet në studimin e ri të Institutit Nacional të Shëndetit.

Studimi, i botuar në revistën Science, po ashtu tregoi se reagimet në rritje ndaj antitrupave të neutralizuar, u mbajtën për të paktën tetë javë pas përforcimit, ishin dukshëm më të larta se pas serisë së vaksinave primare dhe gjeneruan mbrojtje të nivelit të lartë – që do të thotë aftësia për të kufizuar ndjeshëm riprodhimin e virusit në mushkëri dhe hundë.

Këto të dhëna sugjerojnë se rritja shkakton një përgjigje të fortë imune dhe imunitet potencialisht më afatgjatë.

Studiuesit zbuluan gjithashtu se si vaksina mRNA-1273 e zhvilluar për të synuar virusin origjinal SARS-CoV-2 dhe një version paksa i modifikuar i vaksinës që synonte variantin beta, ishin ekuivalente në aftësinë e tyre për të përmirësuar përgjigjet e antitrupave dhe mbrojtjen.

Ky studim u krye gjashtë muaj më parë kur varianti SARS-CoV-2 beta ishte një shqetësim i madh.

Studiuesit u përqendruan në variantin beta pasi ai vazhdimisht tregoi aftësinë më të madhe për t’i rezistuar neutralizimit, ndoshta duke ulur efektivitetin e vaksinës, sipas studiuesve.

Ndërsa delta është bërë varianti dominues i virusit në SHBA, për shkak të bartjes së tij të lartë, ai ka vetëm një aftësi të moderuar për t’i rezistuar neutralizimit, thonë autorët e studimit.

Shkencëtarët shkruajnë se te njerëzit, vaksina suplementare mRNA-1273 mund të përmirësojë kohëzgjatjen dhe fuqinë e mbrojtjes kundër infeksioneve të rrugëve të sipërme dhe të poshtme të frymëmarrjes nga cilido prej varianteve qarkulluese të SARS-CoV-2, përfshirë delta.

Ata theksojnë se kjo do të ishte veçanërisht e rëndësishme për ruajtjen e mbrojtjes kundër sëmundjeve serioze dhe kufizimin e mundshëm të infeksionit të butë dhe transmetimit të virusit.

Rezultatet e tyre mbështesin një rritje të vaksinimit tek të moshuarit, njerëzit me probleme shëndetësore.