Lajme

DASh përgjigjet për “non gratan” e Berishës: Provat e korrupsionit janë publikuar edhe nga mediat

Ka reaguar sekretari i shtetit amerikan Antony Blinken i është përgjigjur kongresmenit Lee Zeldin, pasi ky i fundit i kërkoi prova për shpalljen “Non grata” të ish-Kryeministrit Sali Berisha.

Në letër theksohet se Berisha ka qenë i përfshirë në korrupsion domethënës në kohën që ishte zyrtar publik.

Po ashtu theksohet se Berisha është i përfshirë në vepra korrupsioni domethënës gjatë kohës që ai ka qenë në postin e Kryeministrit të Shqipërisë, duke përfshirë keqpërdorimin e fondeve publike dhe përfshirjen në procesin publik, përdorimin e pushtetit për përfitimet personale dhe për të fuqizuar ekonomikisht bashkëpunëtorët e tij politikë si edhe anëtarët e familjes së tij, në kurriz të mbështetjes së popullit shqiptar në institucionet qeveritare dhe zyrtarët përkatës.

Letra e plotë e Blinken  

I nderuar zoti Zeldin:

Faleminderit për pyetjet tuaja gjatë seancës dhe letrën tuaj të 7 qershorit në lidhje me emërimin publik nga Sekretari të ish-Presidentit të Shqipërisë, ish-Kryeministrit të Shqipërisë dhe deputetit aktual dhe ish-deputetit të Shqipërisë Sali Berisha sipas nenit 7031(c) të Departamentit. i Aktit të Përvetësimeve të Shtetit, Operacioneve të Jashtme dhe Programeve të Përafërta, 2021 (Seksioni 7031(c)) për përfshirjen e tij në korrupsion të rëndësishëm gjatë kohës që ishte zyrtar publik. Presidenti Biden dhe sekretari Blinken e kanë bërë prioritet luftimin e korrupsionit në nivel global duke përdorur të gjitha autoritetet ligjore në dispozicion të tyre.

Seksioni 7031(c) është një mjet unik i fuqishëm që është përdorur shpesh që nga fillimi i tij në 2008, sepse emërtimet në përputhje me të mund të shpallen publikisht. Si një autoritet ligjor i detyrueshëm, seksioni 7031(c) kërkon nga Sekretari, ose i emëruari i tij ose i saj, të caktojë publikisht ose privatisht zyrtarë të qeverive të huaja, si dhe anëtarët e ngushtë të familjes së tyre, kur ka informacion të besueshëm se zyrtari ka qenë i përfshirë. në mënyrë të drejtpërdrejtë ose të tërthortë, në korrupsion të konsiderueshëm, për sa kohë që aktet kualifikuese kanë ndodhur në kohën kur individi ka qenë zyrtar publik. Informacioni i besueshëm mund të përfshijë të gjitha informacionet burimore të klasifikuara ose të paklasifikuara, duke përfshirë raportimin e besueshëm të medias, raportimin e shoqërisë civile, raportimin e Departamentit dhe ndërinstitucional, informacionin e qeverisë së huaj dhe çdo burim tjetër informacioni që konsiderohet i besueshëm nga Departamenti.

Lidhur me emërimin publik të z. Berisha, Departamenti mund të konfirmojë se ka ndjekur procedurat e vendosura për të përcaktuar se ai ka qenë i përfshirë në korrupsion të konsiderueshëm në kohën kur ai ishte zyrtar publik. Kjo përfshin një rishikim të plotë dhe të detajuar nga të gjithë aktorët e politikave të Departamentit, duke përfshirë byronë përkatëse rajonale, si dhe një rishikim ligjor nga Zyra e Këshilltarit Ligjor të Departamentit.

Së fundi, lidhur me arsyen e emërimit, përfshirja e zotit Berisha në korrupsion të konsiderueshëm ndodhi gjatë mandatit të tij si Kryeministër i Shqipërisë dhe përfshinte shpërdorim të fondeve publike dhe ndërhyrje në procese publike, duke përfshirë përdorimin e pushtetit të tij për përfitimin e tij dhe për pasurimin e tij. aleatët politikë dhe anëtarët e familjes së tij në kurriz të besimit të publikut shqiptar në institucionet e tyre qeveritare dhe zyrtarët publikë. Për më tepër, siç vuri në dukje Sekretari, vetë retorika e zotit Berisha tregon se ai është i gatshëm të mbrojë veten, anëtarët e familjes dhe aleatët e tij politikë në kurriz të hetimeve të pavarura, përpjekjeve kundër korrupsionit dhe masave të llogaridhënies. Siç mundeni
e di, disa nga aktivitetet specifike korruptive të zotit Berisha janë raportuar gjerësisht në mediat shqiptare dhe ndërkombëtare dhe raportime të besueshme hetimore. Faleminderit përsëri për interesimin tuaj në këtë përcaktim dhe zbatimin nga Departamenti të Seksionit 7031(c). Departamenti pret që të vazhdojë të punojë me ju për të forcuar koordinimin dhe komunikimin ndërmjet
Departamenti dhe Kongresi, duke përfshirë interesin tonë të përbashkët në luftimin e korrupsionit dhe identifikimin e aktorëve të korruptuar globalisht

Letra e Blinken/ DASH përgjigjet për shpalljen “non grata”