Op/Ed

Ç’rregullimi i ngrënies së tepërt


Shkruan: Prof. Dr. Dr. H. Krasniqi, expert i shëndetësisë

Si e gjeni përsëri një ndjenjë kontrolli mbi sjelljen e ngrënies

Çrregullimi i ngrënies së tepërt është çrregullimi më i zakonshëm i të ngrënit dhe jo – siç besojnë shumë – anoreksi ose bulimia. Dysfuksion i ngopjes prek deri në 4% të popullsisë së përgjithshme midis moshave 20 dhe 30 vjeç. Ky çrregullim i të ngrënit karakterizohet me ngrënie të tepërt të rregullt, të pakontrollueshme. Njerëzit e prekur marrin një sasi të madhe ushqimi që është e lehtë për t’u ngrënë dhe shpesh shumë e lartë në kalori. Ata zakonisht hanë shumë shpejt dhe pastaj ndiejnë një ndjenjë të pakëndshme të ngopjes.

Terapistët equalifikuar dhe me përvojë ju mbështesin në normalizimin e sjelljes tuaj të ngrënies dhe rifitimin e vetëkontrollit tuaj.

Ngrënia e kohës së lirë nga frigoriferi natën

Shkaqet dhe Simptomat

Shkaqet: cilët shkaktarë mund të çojnë në një çrregullim të ngrënies së tepërt?

Shumë faktorë koordinohen së bashku në çrregullimin e ngrënies së tepërt. Faktorët e rrezikut përfshijnë, ndër të tjera, obezitetin dhe zhvlerësimin e fëmijëve të përjetuar për shkak të peshës ose sjelljes së ngrënies. Vetëvlerësimi i ulët për veten, depresioni dhe përvojat traumatike në fëmijëri të gjitha mund të kontribuojnë në zhvillimin e një çrregullimi të ngrënies së tepërt. Nëse një person ka vështirësi për të mbajtur nën kontroll emocionet e tij ose edhe nëse ka përvoja të qarta stresuese, kjo gjithashtu mund të çojë në një çrregullim të ngrënies së tepërt.

Simptomat: Kështu njihni një çrregullim të ngrënies së tepërt

Ushqimi i tepërt i përsëritur, i cili shoqërohet me humbjen e kontrollit, është simptoma kryesore e çrregullimit të ngrënies së tepërt.Vuajtësit përshkruajnë se gjatë ngrënies së tillë të tepërt ata kanë përshtypjen se nuk mund të kontrollojnë më llojin dhe sasinë e ushqimit të ngrënë. Shpesh njerëzit hanë fshehurazi nga sikleti. Në lidhje me ngrënien e tepërt, ka emocione negative të tilla si neveri, depresion, faj ose turp. Në disa raste, ata që preken përpiqen të kundërveprojnë në shtimin e peshës, për shembull, duke lënë anash kohen e ngrwnjes. Por kjo nuk ndodh rregullisht.

Diagnostifikimi

Diagnoza: Kjo është mënyra se si expertet gjurmojnë çrregullimin e ngrënies së tepërt

Për tu diagnostikuar me çrregullim të ngrënies së tepërt, personat duhet të keni ngrënë shumë, të paktën dy ditë në javë për një periudhë prej gjashtë muajsh. Një kriter tjetër është që tw swmuarit të mos marrin masa të rregullta për të parandaluar shtimin e peshës. Në këtë mënyrë, mund të përjashtohet bulimia e sëmundjes, sepse këtu parandalohet shtimi i peshës përmes të vjellave, agjërimit, laksativëve etj.

Ushqimi i tepruar: Terapia për trupin dhe shpirtin

Duhet shijuar kohën e lirë pa menduar gjatë gjithë kohës për ushqimin
Duhet ngrwnw në një mënyrë të shëndetshme
Qëllimi kryesor i terapisë së ngrënies së tepërt është të ndryshojë zakonet e te vuajturve të ngrënies, për shembull përmes një diete të ekuilibruar.
Terapistët me përvojë i mbështesin pacientet në zhvillimin e sjelljes së vetëdijshme për të ngrënë dhe në marrjen e një ritmi të rregullt të ngrënies. Së bashku me pacientet expertet gjurmojnë kushtet e qëndrueshme të çrregullimit të të ngrënit.

Metodat konservatore të trajtimit

Koncepti i terapisë

Së pari, duhet shkruar në një ditar se cilat ushqime jane konsumar dhe si wshtw ndjerë pacienti me to. Kjo do tw ndihmojë qw pacienti të kuptoni ndjenjat dhe zakonet që qëndrojnë pas një sulmi të ngrënies.

Në njësi të ndryshme terapie mësohet gjithashtu se çfarë është sjellja ushqyese e kujdesshme. Terapistët udhëzojnë të ndryshohen zakonet të ngrënies, për shembull në lidhje me rregullsinë, përbërjen dhe ekuilibrin.

Eshtë gjithashtu e rëndësishme për terapeutistet që pacientet mund të rrisin vetëvlerësimin përsëri. Në grupin e terapisë “Kompetenca Sociale”, mësohen strategji të ndryshme për të qenë në gjendje të përballohet situata stresuese në të ardhmen pa ngrënë shumë.

Në fund të terapisë, duhet të përpunohet një profilaksi të rikthimit me pacientet. Për shembull, terapeutistet krijojnë “plane emergjence” për situata kritike në shtëpi.
Eshte shume e rendesishme qe organizmi jone te marr ushqim te dozuar ne te gjitha koherat e dites.
Nuk duhet tejkaluar kufinjet e ushqimit, eshe pse ushqimi mund te kete shije te mire.
Cdo gje e cila kalon kufinjet eshte e demshme.