Shëndeti

Çfarë është mosfunksionimi seksual tek femrat? Shkaqet dhe trajtimi

Seksi është padyshim një nga veprimet më të këndshme dhe emocionuese në jetën tuaj. Asnjë lloj shqetësimi nuk duhet të jetë pengesë për të pasur një përvojë të mirë seksuale. Mirëkuptimi, stabiliteti mendor dhe bashkëpunimi midis dy individëve shërbejnë si bazë për një marrëdhënie të lumtur. Megjithatë, shumë njerëz përballen me parehati gjatë seksit dhe kjo mund të tensionojë marrëdhënien tuaj me partnerin.

Mosfunksionimi seksual midis njerëzve, gjithnjë e më shumë femrat përbëjnë një kërcënim për marrëdhëniet e tyre me partnerët e tyre përkatës. Ndërsa një lidhje emocionale konsiderohet të jetë e nevojshme për të mbajtur një marrëdhënie, afërsia fizike është po aq e rëndësishme. Studimet sugjerojnë se shumica e marrëdhënieve vuajnë në heshtje për shkak të problemeve të pashprehura seksuale mes çiftit, sipas TimeIndia.

Çfarë është mosfunksionimi seksual?

Në terma mjekësorë, problemet seksuale të përsëritura si mungesa e dëshirës seksuale, orgazma ose dhimbja gjatë marrëdhënieve seksuale mund të klasifikohen në mosfunksionim seksual femëror. Këto probleme mund të ndodhin gjatë çdo faze të ciklit të përgjigjes seksuale, d.m.th. sekuenca e ndryshimeve emocionale dhe fizike që një person has kur zgjohet seksualisht. Kjo e kufizon çiftin nga përjetimi i kënaqësisë maksimale nga aktiviteti seksual – diçka që ata duhet ta shijojnë në mënyrë të ndryshueshme.

Çdo grua mund ta përballojë atë në çdo moshë në jetën e saj. Ndonjëherë, ju mund të mos e dini, por ajo tashmë është depërtuar në mendjen tuaj. Mosfunksionimi seksual mund të ndodhë për shkak të problemeve në ciklin e përgjigjes seksuale dhe ato përfshijnë një ndërveprim kompleks të psikologjisë, emocioneve, përvojave, stilit të jetesës dhe marrëdhënieve. Besoni apo jo, besimet personale gjithashtu mund të kontribuojnë një pjesë të madhe në këtë.

Shumë e konsiderojnë atë një temë të turpshme dhe private për t’u diskutuar dhe kështu, problemet si këto kalojnë pa u vënë re. Hulumtimet kanë zbuluar se afërsisht 43% e femrave përballen me mosfunksionim seksual, ndërsa 31% e meshkujve kanë raportuar vetëm disa nivele vështirësish.

Çfarë e shkakton mosfunksionimin seksual?

Çështje të tilla lindin më së shumti kur hormonet e trupit kanë humbur, pra kur ngjizni një fëmijë ose gjatë menopauzës. Mund të jetë për shkak të problemeve psikologjike ose fizike. Megjithatë, faktorët e mëposhtëm kanë një efekt më të madh në mosfunksionimin seksual:

Shkaqet fizike

Sëmundjet kryesore si kanceri, diabeti, dështimi i veshkave, problemet e fshikëzës ose ndonjë sëmundje e lidhur me zemrën mund të kontribuojnë gjithashtu në mosfunksionimin seksual. Ilaçet që përmbajnë disa antidepresantë, medikamente për presionin e gjakut, antihistaminet dhe ilaçet e kimioterapisë, mund të ulin dëshirën tuaj seksuale dhe aftësinë e trupit tuaj për të përjetuar orgazmë. Prandaj, këshillohet që gjatë marrjes së këtyre barnave të konsultoheni rreptësisht me mjekun.

Shkaqet hormonale

Gjatë menopauzës, trupi i grave lëshon nivele më të ulëta të estrogjenit që mund të ndryshojnë indet gjenitale dhe të ndryshojnë reagimin seksual. Kjo rezulton në zvogëlimin e rrjedhjes së gjakut në rajonin e legenit, i cili nuk jep shumë ndjesi gjenitale, si dhe në kohën për të krijuar eksitim dhe për të arritur orgazmën. Veshja vaginale gjithashtu mund të bëhet më e hollë dhe më pak elastike nëse nuk jeni seksualisht aktive. Kjo mund të çojë në marrëdhënie të dhimbshme, e njohur edhe si dispareunia. Gjatë lindjes ose ushqyerjes me gji gjithashtu mund të ulë nivelet hormonale dhe kështu, ka më pak dëshirë seksuale.

Shkaqet psikologjike

Ankthi ose depresioni konsiderohen si një shkak kryesor i mosfunksionimit seksual, pasi mund të përfshijë stres ekstrem ose një histori emocionesh ose abuzimi seksual. Gratë shtatzëna shpesh janë në stres për lindjen dhe ndryshimet e tyre të shpejta trupore gjithashtu rezultojnë në efekte të ngjashme. Nëse keni probleme ose grindje të shpeshta me partnerin tuaj, shanset janë që të keni më pak aktivitet seksual mes ju të dyve.

Kur duhet të shkoni tek një mjek?

Kur e kuptoni se ju dhe partneri juaj grindeni për problemet seksuale, është një sinjal që duhet ta kontrolloni menjëherë me mjekun. Për disa, mund të mos jetë një problem i madh, por për disa të tjerë, kërkohet trajtim i menjëhershëm mjekësor dhe terapeutik.

Trajtimi mjekësor përfshin terapi me estrogjen, ospemifen, terapi me androgjen dhe më shumë. Këto janë trajtime të nxitura hormonale që mund të përmirësojnë tonin vaginal, të rrisin elasticitetin dhe rrjedhën e gjakut vaginal, të rrisin lubrifikimin dhe të rrisin dëshirën seksuale.

Zgjidhjet e terapisë si komunikimi, ruajtja e zakoneve të jetesës së shëndetshme ose vizita te një terapisti seksual mund të jenë opsione të tjera për gratë që përballen me mosfunksionim seksual. Ju mund të ndiheni të turpëruar të dilni dhe të flisni për problemet tuaja private, por të themi të vërtetën, nuk është asgjë për t’u turpëruar. Pse ta ndaloni veten të merrni kënaqësi maksimale?