Teknologji

Brenda qendrës më të madhe të tregtimit të diamanteve në botë

Ashtu si çdo gjë tjetër në Dubai, tregtia e diamanteve të qytetit është rritur shpejt.

“Në vitet 1990, në Dubai nuk kishte asnjë industri diamanti,”– thotë Martin Leake, këshilltar special për gurët e çmuar në Dubai Multi Commodities Centre.

Në 2018, vlera e tregtimit të diamanteve në qytet tejkaloi 25 miliardë dollarë, sipas kësaj qendre.

Industria e diamanteve në Dubai tani po fiton për kurorën e Antwerp si qendra kryesore në botë e tregtisë së gurëve të çmuar.

Biznesi i diamantëve të qytetit belg ishte me vlerë 46 miliardë dollarë në vitin 2018.

Përparimi i Emirateve ka ndodhur për shkak të taksave të ulta dhe vendndodhjes së përshtatshme mes vendeve prodhuese të diamantit në Afrikë dhe tregjeve kryesore të shitjeve si India, tha Leake.

Një faktor tjetër është zhvillimi i shpejtë i infrastrukturës tregtare të qytetit.

Kjo përfshin qendrën në botë për tregtimin e diamanteve në Kullën Almas, një rrokaqiell i vendosur afër Gjirit Persik.

Qendra përmban 41 tabela, kabina private dhe dritare të bardha kristali që lejojnë vlerësimin e saktë të ngjyrës së gurëve të çmuar.

Exchange Diamond Exchange ka pësuar rinovime të shumta vitet e fundit dhe tani përfshin më shumë se 1.000 ndërmarrje në tregti.

Përgatitja e diamanteve

Përgatitja e diamanteve është një proces i mundimshëm që mund të jetë shumë fitimprurës.

“Kur diamantet dalin nga toka, shpesh kanë pjesë prej guri, kështu që duhet të pastrohen,”– shpjegon Leake.

Gurët e papërpunuar trajtohen me një përzierje acidesh dhe nxehen në furrat e specializuara për të pastruar papastërtitë.

Shumica më pas transportohen në Indi për t’u prerë dhe lustruar, përveç gurëve të jashtëzakonshëm që trajtohen në vend me teknologji që rrit vlerën e tyre.

“Ne bëjmë një model 3D,”– thotë Jan de Henau, menaxher operacional në Almas Diamond Services. “Në thelb, ne gjejmë të gjitha çarjet që janë brenda dhe pastaj shtojmë një algoritëm për të llogaritur se vlerën më të lartë të gurëve brenda.”

Zhvilluesit e diamanteve në Dubai përdorin gjithashtu mjete të reja si laser me ujë, që mban diamantin të freskët dhe të qëndrueshëm ndërsa është prerë.

“Vlera e makinerisë është 1 milion dollarë, që mund të tingëllojë shumë para,”- tha De Henau. ”Por fitimi që ju bëni me një ose 2 prerje në një gur është dhjetëra miliona dollarë.”

Dubai Multi Commodities Centre është e vendosur për të përparuar sa më shumë në mënyrë që të tërheqë edhe më shumë kompani për të tregtuar në shkëmbimin e diamanteve, dhe për të rritur presionin ndaj Antwerp si kapital global i tregtisë së diamanteve.

Dubai ndodhet tashmë mes lojtarëve kryesorë. Dhe siç thotë Leake: “I vetmi vend ku dëshiron të jesh është numri një”. /Ora News.tv/