Teknologji

Apple dhe Google lëshuan detaje teknike të mjeteve për ekspozimin e tyre

Të dy kompanitë shpresojnë të lëshojnë mjetet muajin tjetër, duke lejuar që telefonat të lidhen me njëri-tjetrin dhe të zbulojnë kur pronarët e tyre mund të jenë ekspozuar ndaj virusit.

Përditësimet e reja kërkojnë të adresojnë problemet me kritikat rreth mbrojtjes së intimitetit dhe nivelin e detajeve që mund të gjenden në çdo të dhënë të mbledhur nga telefonat.

Sistemi i njoftuar në 10 prill do të përdorë teknologjinë Bluetooth për të lejuar autoritetet të krijojnë aplikacione për të paralajmëruar njerëzit që kanë qenë në afërsi me ata që kanë testuar pozitivisht për koronavirus.

Teknologjia nuk përdor të dhëna për vendndodhjen GPS dhe ruan të dhënat më të ndjeshme në një mënyrë të decentralizuar në telefonat e përdoruesve. Qasja hapi një telashe me sistemet e planifikimit të qeverive evropiane që do të ruanin të dhënat në serverët e centralizuar.

Numrat që identifikojnë përdoruesit do të gjenerohen rastësisht, dhe të ashtuquajturat “metadata”, siç është fuqia e sinjalit Bluetooth dhe modelet e telefonit të përdoruesve, tani do të kodohen, së bashku me të dhënat parësore, për kë kanë qenë afër.